Omfattande kravaller i Huzhou efter drunkningsolycka


Tusentals människor drabbade samman med beväpnad polis i staden Huzhou i Zhejiangprovinsen förra söndagen, rapporterade Hongkongbaserade Information Center for Human Rights den 19 november.

Enligt informationscentret startade kravallerna i samband med att poliser vägrade att hjälpa en drunknande man.

Vid 14-tiden den 18 november blev 27-årige Xiao Zhongming upphunnen av trafikpoliser när han åkte motorcykel med sin vän. De två männen blev rädda att polisen tänkte arrestera dem för att de inte hade hjälm, så de flydde. Xiao föll olyckligtvis ner i en flod under flykten

Xiao kunde inte simma och ropade på hjälp. Tre trafikpoliser på stranden hörde hans rop, men ignorerade dem. Efter en halvtimme drog de upp hans livlösa kropp ur vattnet.

Nyheten spred sig snabbt i bostadsområdena i Huzhou. Samma kväll samlades tusentals lokalinvånare vid olycksplatsen för att protestera mot att poliserna lät Xiao drunkna. Myndigheterna skickade ut över hundra beväpnade poliser i ett försök att skingra folkmassan. Under sammanstötningarna vältes och förstördes polisbilar och sopkärl sattes i brand.

Informationscentret citerade ett ögonvittne som sade att fem polisbilar totalförstördes, minst 50 personer skadades och 20 greps i samband med oroligheterna.

Enligt uppgift har allmänna säkerhetsbyrån i Huzhou bekräftat att kravallerna ägt rum, men sagt att fallet ännu undersöks.

Översatt från version