Omfattande korruption på kinesiska sjukhus
Kinesisk medicinsk personal på ett sjukhus i Hefei, Anhuiprovinsen, Kina, den 25 november 2009. En korruptionsskandal i Anhuiprovisen har avslöjats, där läkare fått betalt av läkemedelsföretag för att skriva ut för mycket läkemedel. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


En korruptionsskandal har uppdagats i östra Kina. Det rör sig om ett omfattande system som involverade ett stort antal anställda, och som resulterade i att man skrev ut för mycket mediciner.

Sexton direktörer och sex vicedirektörer på sjukhus i Anhuiprovinsen i östra Kina sparkades under 2014 på grund av korruption, enligt den kinesiska regimens språkrör Xinhua.net den 9 februari. Efter att man granskat provinsens sjukhus uppdagades 108 fall där totalt 123 personer varit inblandade i korruption.

Direktörerna fick betalt under bordet av läkemedelstillverkare, tillverkare av sjukvårdsprodukter och byggföretag för att de utnyttjade deras tjänster eller köpte deras varor.

När väl en direktör blev korrupt drogs nästan alla på sjukhuset in i det, eftersom de korrupta betalningssystemen ofta involverade flera avdelningar, enligt Xinhua.

Liu Huading, direktör för Fu Yangs cancersjukhus, uppmuntrades av en läkemedelstillverkare att öka användningen av cellgiftsläkemedlet fluorouracil. Han fick 60 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) för varje spruta med läkemedlet som gavs i sjukhuset. Liu mottog till totalt 90,000 yuan på det här viset.

1,3 miljoner för att bli exklusiv leverantör

Ett annat fall handlar om Guo Jingli, vicedirektör för Linquan-häradets folksjukhus, som mutades med 1,3 miljoner yuan av ett företag för att det skulle bli ensam leverantör av ett benstabiliserande material.

”De flesta sjukhus har i själva verket sina egna granskningssystem på plats, men de existerar bara till namnet”, stod det i artikeln i Xinhua, som citerade en medicinsk expert.

”Läkare frestas att skriva ut mer läkemedel och ge ut receptbelagda mediciner som inte bygger på deras medicinska expertis”, skrev Xinhua. ”Sjukhusutrustning inspekteras regelbundet, på grund av stora mutor till sjukhuschefer.”

I Kina klarar sjukhusen sin ekonomi till stor del genom att sälja läkemedel, och detta system är kopplat till korruption på kinesiska sjukhus, rapporterade Beijing News den 9 februari.

”Det mänskliga tänkandet förlitar sig på systemet”, skrev Beijing News. ”Och roten till problemet är bristen på medicinsk etik.”

Innan de kinesiska patienterna kan få sina mediciner måste en läkemedelstillverkare ta sig över åtskilliga hinder och smörja många personer, rapporterade statliga DaHe, en internetsida som drivs av Henans provinsregering, den 9 februari.

”Sjukhuspersonal jobbar långa pass. De får dåligt betalt, och de arbetar i en stressig miljö”, skrev sajten DaHe. ”Att skriva ut många recept och få betalt för det [av läkemedelsindustrin] har blivit en ’hemlig bonus’ för dem som arbetar inom hälsoindustrin.”

Ilska på nätet

Kinesiska nätanvändare, som talar utifrån egna erfarenheter, har uttryckt sin ilska på nätforumet Peng Pai.

”Nu för tiden ger läkarna dig hela tiden olika läkemedel, trots att du inte behöver dem”, skrev användaren ”Shilin Sanjiaodi”.

”Normala människor har ingenstans att vända sig med sina klagomål, eftersom vinsterna som görs med korruption i hälsosektorn har kopplingar till rättssystemet”, skrev användaren ”Beijing Jishuitan Yiyuan”.