Omfattande konfrontationer bröt ut i Shanwei
Den 14 december bröt fler än två tusen bybor i Dongzhou igenom polisens blockad och marscherade till platsen där Shanwei-massakern inträffade den 6 december 2005. Syftet var att demonstrera för rätten till sin mark.


Den 14 december bröt fler än 2 000 bybor i Dongzhou igenom polisens blockad och marscherade till platsen där massakern i Shanwei inträffade den 6 december 2005. Syftet var att demonstrera för rätten till sin mark.

Under massakern i Shanwei sköt och dödade polisen runt 70 invånare som demonstrerade mot olagliga markövertagning då regeringens tjänstemän och affärsintressen beslagtog mark för att bygga en kraftanläggning i byn Dongzhou, staden Shanwei i Guangdongprovinsen.

Ett ögonvittne berättade för Epoch Times att inhyrda ligistgäng stått vakt vid varje gatukorsning för att övervaka bybornas aktiviteter och under skydd av flera hundra ligister har byggandet av ett överföringstorn kunnat fortsätta. Före det att byborna kom fram till platsen började gängen kasta sten mot dem. Då en kvinna blev träffad på foten började båda sidor kasta sten mot varandra.

Under konfrontationen skadades ett antal bybor och en av de inhyrda ligisterna skadades allvarligt. Ett par ligisters motorcyklar brändes. Två stora polisbussar fanns närvarande men polisen försökte inte stoppa konfrontationen.

Ögonvittnet avslöjade även att ligisterna bar vita handskar, Duke Guan-knivar, skäror, slagträn samt skyddshjälmar. Efter att ha fått veta att ett stort antal bybor var på väg skingrades de.

Ett annat ögonvittne sade:

– Efter klockan halv tre blev poliserna plötsligt beordrade att bege sig tillbaka till polisstationen och de lämnade ligisterna kvar på platsen.

Enligt en tjänsteman som inte vill avslöja sitt namn, sändes den dagen 30 fordon ut för att övervaka byborna.


Bybor konfronterar de inhyrda gängmedlemmarna för att protestera mot beslagtagandet av deras mark i Shanwei.

Bybor konfronterar de inhyrda gängmedlemmarna för att protestera mot beslagtagandet av deras mark i Shanwei.

Enligt en av byborna har Shanweis kraftverksföretag brutit mot många regler, däribland de som satts upp av stadsrådet för att olagligt tvångsinlösa över två tusen hektar jordbruksmark och över fem tusen hektar kustmark. Projektet förstör enligt byborna över hundra kvadradkilometer av bukten, vilken tidigare var rik på fisk och räkor. Lantbruksmark och fiske har totalförstörts.

Byggplatsen där överföringstorn byggs ligger i den vägkorsning där Shanwei-massakern ägde rum 2005 och för närvarande är alla utom ett torn klara. Shanweis myndigheter har inte betalat ut kompensation och byborna vill stoppa byggandet av kraftanläggningen för att skydda sina lagliga rättigheter.

Översatt från version