Omfattande knivköpsregler inför Asian Games i Guangzhou
Bordskniv. (Wikimedia Commons)


Två månader innan Asian Games går av stapeln i Guangzhou i södra Kina har stadens allmänna säkerhetsbyrå presenterat en ny lag som medborgarna menar är lika irriterande som ineffektiv: Alla som köper knivar eller liknande verktyg från och med nu fram till spelen kommer att vara tvungna att uppge minst sex olika personliga uppgifter.

Precis som under andra stora av myndigheter organiserade evenemang kommer det fram till den 12 november att finnas tätt med inspektionspunkter runt staden som ser till att de omfattande kraven på dem som passerar upprätthålls. Det handlar bland annat om förbud mot ballonger, drakar, flygande lyktor och brevduvor och stränga böter för dem som inte följer reglerna.

Åtgärderna angående ”säker knivhantering” meddelades den 21 augusti. De gäller köttyxor, stora fruktknivar, rakbladsknivar, filar och keramikknivar. Bara godkända försäljare får sälja dem och de som köper måste uppge namn, adress, ID-nummer, typ av kniv, antal knivar som köpts samt avsett användningsområde. Ett par distrikt har hittills börjat följa de här reglerna.

Alla inkommande fordon längs de större vägarna till Guangzhou kommer också inspekteras av polis under spelen.

Internetanvändare har kallat åtgärderna tråkiga, meningslösa, slöseri med resurser och en sann reflektion av hur Kinas styrande ser på sina medborgare som fiender.

”Den här regeringen är
beväpnad till tänderna men vanligt folk måste registrera sig för att få köpa knivar. Jag är mållös” skrev användaren 9byte. ”I Kina måste man hela tiden uppge sitt riktiga namn, till och med för att kunna ta sig hem till sin bostad. Den här situationen är verkligen bedrövlig” skrev användaren Crazyman.

Advokaten Tang Jingling från Guangzhou tycker de här reglerna är överdrivna när det gäller att upprätthålla lag och ordning.

– De åstadkommer ingenting. I stället förvärras regeringens relation med folket. Den tycks behandla folk som fiender och skydda sig från alla medborgare, sade han till Radio Free Asia.

Under världsutställningen i Shanghai användes samma sorts regler under förevändningen att utställningen skulle ”förlöpa smidigt”.

Under OS i Peking 2008 stack en arbetslös kinesisk man ner svärfadern till det amerikanska herrlagets volleybolltränare mitt i Peking, trots de massiva säkerhetsåtgärderna, som bland annat inkluderade mer än 150 000 patrullerande poliser i staden.

De nya reglerna kommer i kölvattnet av en rad massprotester i Guangzhou, samtliga mot myndigheterna.

Den 12 augusti samlades
3000 arbetare från Guangzhous metallindustri för att protestera mot reformer som inskränkte på deras rättigheter. Myndigheterna mobiliserade polis för att skingra arbetarna.

Den 13 augusti omringade ett par hundra kravallpoliser byn Xian i stadens Tianhedistrikt för att man skulle kunna riva ner byns hus. Våldsamheter bröt ut mellan invånare och polis, som sköt tårgas och skadade demonstranter.

Den 20 augusti samlades folk framför stadsregeringens kontor i Guangzhou och krävde att borgmästaren skulle riva ner ett kyltorn till tunnelbanan.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42833/