Omfattande kinesiska cyberattacker mot Epoch Times huvudkontor
De senaste dagarna har misstänkta kinesiska regimhackare genomfört en 50 timmar lång cyberattack mot Epoch Media Group, som Epoch Times är en del av. (Foto: Mikael Iso-oja/Epoch Times Sverige)


Huvudkontoret för Epoch Media Group, som driver bland annat Epoch Times, utsattes för mycket omfattande cyberattacker under den 25 och 26 januari. Attackerna tycks komma från hackare som arbetar på den kinesiska regimens uppdrag, men de lyckades inte störa verksamheten.

Sedan december i fjol har det kinesiska TV-bolaget New Tang Dynasty Television (NTD), som också är en del av Epoch Media Group, utsatts för cyberattacker som företagets tekniker säger bär tydliga spår av en kinesisk regimoperation. Den kortaste attacken pågick i några få timmar, medan den längsta höll på i över tio timmar.

Den senaste attacken, som inleddes den 23 januari, varade dock i över 50 timmar, vilket är ett rekord, enligt Mark Li, mjukvarutekniker på NTD.

– De ändrade hela tiden sina attackmetoder. De kontrollerade persondatorer, TV-boxar och offentliga servrar som infekterats med virus. Vi gjorde en spårning, och baserat på metoderna som användes och omfattningen av attacken så var det här inte en ensam individs verk, sade Li.

Målet med cyberattacken var att stjäla källkod och annan känslig information, och samtidigt störa NTD:s nyhetsproduktion, sade Li. Han tillade att inget av dessa mål uppnåddes.

Prodemokratisk kinesisk hackargrupp stal data från mäktigt kommunistpartiorgan

”Lyckades inte störa”

– Cyberattackerna lyckades inte störa Epoch Times verksamhet. Vi kommer att fortsätta att erbjuda läsarna den bästa rapporteringen om utvecklingen i Kina, sade Stephen Gregory, chefredaktör för den engelskspråkiga upplagan av Epoch Times.

Den kinesiska upplagan av Epoch Times grundades år 2000 av John Tang, vd för Epoch Media Group. Tidningens uppdrag var att förse med ocensurerade nyheter om Kina. Epoch Times engelska nätupplaga kom 2003, och den första tryckta upplagan 2004. Den svenska nätupplagan av Epoch Times lanserades 2006.

NTD etablerades 2001 och har korrespondenter världen över och rapporterar om ämnen som den kinesiska regimen censurerar, som mänskliga rättigheter och förföljelsen av falungong. Dessutom har man som uppdrag att främja traditionell kinesisk kultur.

NTD och den kinesiska upplagan av Epoch Times är för närvarande bland de mer populära och inflytelserika medierna bland utlandskineser. Deras sajter rankas som nummer 2074 respektive 1869 bland världens mest besökta, enligt analysfirman Alexa.

Båda medierna verkar helt oberoende av de kinesiska propagandamyndigheterna. Kommunistpartiets propagandister och regimens ”enhetsfront” är ökända för att påverka kineser utomlands, inklusive medieföretag, för att försöka se till att deras version av nyheterna ska dominera.

Lång historia av störningar och hot

Kinas regim har en lång historia av att försöka pressa och störa NTD och Epoch Times. Bland annat har man hotat befintliga och potentiella annonsörer och försökt pressa andra regeringar till att begränsa de båda mediernas utrymme.

– Den här cyberattacken är bara en fortsättning på den kinesiska regimens förtryck. Det beror på att NTD är ett oberoende medium som etablerats av utlandskineser, som alltid öppet rapporterat sanningsenliga nyheter till kineser världen runt, sade Samuel Zhou, NTD:s vice VD.

Han tillade att kanalen inte kommer att ändra sina principer på grund av den här attacken.

Kina vill tygla sin cyberarmé