Omega 3 kan skydda mot Alzheimer
Omega-3 fettsyror kan skydda mot Alzheimer. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


Fettsyran omega-3 som kosttillskott har visat sig kunna passera blodhjärnbarriären och kan därmed ha skyddande effekt mot Alzheimer.

Debatten kring fettsyror har vuxit sig allt starkare i media. Intresset för essentiella fetter väcktes redan på 1970-talet. Danska forskare uppmärksammade att förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar var anmärkningsvärt låg bland eskimåer vars kost består till stor del av fet fisk.

Nu har forskare vid Karolinska institutet sett att omega-3-fettsyror som kosttillskott kan passera över till hjärnan via blodhjärnbarriären.

Hjärnans funktion och orsaken till dess sjukdomar är fortfarande till stora delar oklara.

Redan under de allra första veckorna under fosterlivet påbörjas bildningen av hjärnan och ryggmärgen. Då ansamlas omega-3 och andra livsnödvändiga fleromättade fettsyror i centrala nervsystemet.

Hur dessa fetter byts ut under livet vet man ännu inte säkert. Det har också varit oklart om kosten kan ha betydelse vid överföringen av fettsyror över blodhjärnbarriären.

Blodhjärnbarriären skyddar hjärnan mot skadliga ämnen men utgör samtidigt ett hinder.

Den nya upptäckten att omega-3-fettsyran som kosttillskott kan nå hjärnan är viktig då den visat sig påverka fettsyresammansättningen i hjärnan.

Forskning har visat att nivåerna av dokosahexaensyra (DHA), en av omega-3 fettsyrorna, är lägre än normalt hos personer med Alzheimer.

”Tidigare befolkningsstudier talar för att omega-3 kan skydda mot att utveckla Alzheimers sjukdom, vilket gör det intressant att studera effekterna av kosttillskott med denna grupp fettsyror hos patienter som redan insjuknat”, säger forskaren och läkaren Yvonne Freund-Levi, studiens förstaförfattare, i ett pressmeddelande.

I studien deltog 33 patienter. Av dem fick 18 ta tillskott av omega-3 och 15 fick placebo under ett halvt år. I placebogruppen sågs inga förändringar i fettsyrenivåer. Däremot visade det sig att personerna som fått omega-3 hade förhöjda nivåer i blodet och ryggmärgsvätskan av både DHA och en annan omega-3-fettsyra, eikosapentaensyra (EPA).

Studien visade att ju högre nivåerna blev av framförallt DHA desto mer påverkades även markörer för Alzheimer och inflammation i ryggmärgsvätskan. Forskare har tidigare sett att det finns ett samband mellan inflammation och Alzheimer, men tidigare försök med inflammationshämmande läkemedel har varit verkningslösa när det gäller att förbättra minnet.

”Hos djur kan kosttillskott med DHA resultera i en ökning av DHA-koncentrationen i centrala nervsystemet. Här visar vi att samma sak gäller för människan, vilket talar för att omega-3-fettsyrorna i kosttillskottet tar sig från blodet över blodhjärnbarriären, säger professor Jan Palmblad som initierat studien.

Enligt forskarna krävs det dock mer forskning innan man kan börja använda fettsyror som behandling av Alzheimer.

Studien har presenterats i vetenskapstidskriften Journal of Internal Medicin.

Fakta om omega-3

Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Moderfettsyrorna är medellånga fettsyror som till viss del kan omvandlas till längre fettsyror i kroppen. De vanligaste långa omega-3-fettsyrorna är eikosapentaensyra (EPA) och dokosapentaensyra (DHA).

Omega-3-fett finns i till exempel

•fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA)

•vissa alger (innehåller EPA och DHA)

•rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja

•linfrö och linfröolja

•valnötter

Källa: Livsmedelverket