Omega-3 fetter stärker muskelfästet hos äldre
Omega-3 fetter: Fisken på den här bilden är en bra källa till omega-3. (Foto: Louise McCoy / Epoch Times)


När vi blir äldre kan vi drabbas av muskelförtvining (sarkopeni). Sarkopeni kan leda till svaghet, vilket i sin tur kan få oss att bli orörliga, ha lätt för att falla och bli alltmer beroende av andra i vårt dagliga liv.

Ett sätt att bevara muskelmassan när vi åldras är att regelbundet göra lämpliga övningar. Man har även upptäckt i en studie som publicerades i augusti 2009 i tidskriften Annals of nutrition and metabolism att D-vitamin har kapacitet att öka muskelstyrkan utan fysisk träning.

Jag läste intresserat en studie som publicerades online den 15 december i American Journal of Clinical Nutrition, där de verkar ha identifierat ytterligare en faktor som har förmågan att förbättra muskelfunktionen – omega-3.

I denna studie deltog äldre personer (65+) som fick äta omega-3 fetter eller majsolja under en period av åtta veckor. Omega-3 fettet gav 1,86 gram EPA och 1,5 gram DHA per dag.

Jämfört med gruppen som åt majsolja, fick gruppen som åt omega-3 förbättrade muskelfästen.

Författarna till denna studie påpekar att det inte riktigt framgår av deras arbete hur omega-3 fetter har de här positiva effekterna. Tydligt är att effekten inte är relaterad till anti-inflammatoriska egenskaper av omega-3 fetter. Oavsett orsak ger denna forskning ytterligare bevis för att omega-3 fetter har fördelar för hälsan.

John Briffa är en i London verksam läkare och författare med intresse för kosthållning och naturmedicin. Hans hemsida är DrBriffa.com

Översatt från engelska