Olympisk protest i Tibet – fyra aktivister gripna
Efter att ha vecklat ut denna banderoll arresterade den kinesiska polisen fyra Tibet-aktivister i Mount Everests basläger. (Foto: AFP/STR)


Den 25 april grep kinesisk polis flera aktivister efter en demonstration för ett fritt Tibet och mot de Olympiska spelen, meddelar aktivistgruppen Students for Free Tibet. Demonstranterna hade vecklat ut en banderoll med orden, ”One World, One Dream, Free Tibet”, på baslägret för Mount Everest i Tibet.

Enligt Students for Free Tibet har de kinesiska myndigheterna arresterat fyra aktivister; amerikanerna Kirsten Westby, Laurel Mac Sutherlin och Shannon Service, och Tenzin Dorjee, en tibetansk-amerikan, som hade på sig en T-shirt med texten: ”Ingen fackla genom Tibet”, syftande på den olympiska facklan som den kinesiska regimen ämnar föra upp till toppen av Mount Everest. Innan gripandet tände han en symbolisk fackla och sjöng den tibetanska nationalsången. Tenzin Dorjee är den första exiltibetan som genomför en protestaktion i Tibet.

Sista gången som organisationen STF hörde av de gripna var natten till onsdagen.

– Vi fick ett textmeddelande, omkring 01.30 onsdag morgon New York tid, som sade att de gripna var ok. Det var ett par timmar efter det att de hade gripits vid baslägret på Mount Everest. Efter det har vi inte fått någon kontakt med de, sade Heather Reddick från STF i New York till Epoch Times.

Protestaktionen skedde dagen innan den Olympiska Kommittén presenterar den slutliga väg som Pekings olympiska fackelstafett ska ta och när de kinesiska klättrarna förberedde ett klättringsförsök med facklan.

Tibetaner världen över ser OS 2008 i Peking som en enastående möjlighet att avslöja sanningen om det kinesiska styret i Tibet, sade Tenzin Choeying, nationell ledare för Students for a Free Tibet India.

Frihetens fackla fortsätter att brinna starkt i tibetaners hjärtan och sinnen överallt, och Kina kan vänta sig fler liknande protester under månaderna innan OS.

En av demonstranterna som nåddes per mobiltelefon av organisationen för Free Tibet i New York , sade att de hade behandlats väl men att de inte visste hur länge de skulle hållas i arrest.

Protestaktionen sammanföll med den 18:e födelsedagen av Panchen Lama, Gendhun Choekyi Nyima – den tibetanska buddismens viktigaste andlige ledare efter Dalai Lama, som är politisk fånge hos Kinas kommunistregering. Han och hans familj har varit fångar sedan 1995, då han endast var sex år gammal. Kina har vägrat representanter från FN och utländska diplomater att träffa honom.
Även i New Delhi i Indien och på andra håll i välden demonstrerade tibetaner i går mot fängslandet av Panchen Lama.

– Den Internationella Olympiska kommittén borde inte gynna den kinesiska regeringens agenda genom att tillåta en fackla föras genom Tibet, sade Thethong i en intervju med nyhetsbyrån CBS 5.

Hein Verbruggen hef för IOC Coordination Commission som står bakom OS i Peking svarade att “IOC inte vill vara inblandad i några politiska frågor”.

– Det är inte vårt uppdrag. Vi är här för att arrangera spelen, sade han till internationella medier.

SFT kräver att Kina omedelbart släpper aktivisterna.

Lhadong Tethong, VD för SFT i Kathmandu, Nepal yrkar på att IOC och särskilt Jacques Rogge använder sitt inflytande för att pressa de kinesiska myndigheterna att frisläppa aktivisterna.

De kinesiska myndigheterna har ännu inte släppt någon information om var de gripna befinner sig.

– Vi har anledning att tro att de har blivit transporterade till Chengdu provinsen, dock har detta inte konfirmerats ännu av det amerikanska konsulatet i Chengdu, säger Heather Reddick från SFT:s kontor i New York.

Se videoklipp från demonstrationen på nätet: http://www.youtube.com/watch?v=0J9rUC1m8e8
www.studentsforafreetibet.org

Uppdaterad 070427 kl. 01.00