Olmert villig tala med arabledare
Tyska förbundskanslern Angela Merkel (H) och Israels premiärminister Ehud Olmert (M) vid en välkomstceremoni i Jerusalem den 1 April. Merkel samtalade med israeliska och palestinska ledare på söndagen för att fortsätta med fredssamtalen om mellanöstern. (Foto: AFP/ Amos BenGershom/ Government Press Office)


Israels premiärminister Ehud Olmert är villig att träffa arabiska statschefer för att diskutera den saudiska fredsplan som Arabförbundet har ställt sig bakom.

Olmert gjorde sitt utspel under en presskonferens med den gästande tyska förbundskanslern Angela Merkel.

-Jag inbjuder alla arabiska statschefer, inklusive naturligtvis kungen av Saudiarabien som jag betraktar som en mycket viktig ledare, till ett möte för att hålla samtal med oss.

-Jag tänker inte diktera för dem vad de ska säga, men jag är säker på att de inser att vi också kommer att ha något att säga, och det blir inte nödvändigtvis samma sak, sade Olmert.

Vid veckans toppmöte i Riyad i Saudiarabien återupplivade Arabförbundet den fem år gamla saudiska plan som erbjuder Israel normala relationer med arabstaterna på tre villkor: Israel måste utrymma alla de områden landet ockuperar sedan 1967 års krig, gå med på att en palestinsk stat skapas och samtycka till en ”rättvis lösning” för de palestinska flyktingarna.

Uppskattning

Olmert sade att det finns positiva inslag i planen. Han sade på söndagens presskonferens att ”moderata arabiska stater anförda av Saudiarabien” vill engagera sig aktivt i försöken att nå fred mellan Israel och palestinierna.

-Jag tror att beredvilligheten att acceptera Israel som ett faktum och att debattera villkoren för en framtida lösning är ett steg som jag inte kan annat än uppskatta, sade den israeliske ledaren.

Det var oklart var Olmert hade tänkt sig att mötet skulle hållas, eller vem som formellt skulle stå som värd. Nyhetsbyrån AFP tolkade honom som att han uppmanade Saudiarabien att ta initiativ till mötet och inbjuda Israel att delta.

Svag ställning

Medan Olmert slår an en försonlig ton är andra israeliska ledare mer avvisande till den saudiska fredsplanen. I praktiken är Olmerts ställning på hemmaplan så bräcklig efter det misslyckade Libanonkriget i somras att hans handlingsutrymme för djärva fredsinitiativ är starkt begränsat.

I lördags sade Ehud Olmert att han är öppen för fredssamtal med grannlandet Syrien efter ”kontakter på låg nivå” mellan de två länderna.

-Jag utesluter inte förhandlingar med Syrien. De måste bara ske på ett sätt som kan garantera att vi kan komma framåt och inte kör fast i inledningsskedet, säger Olmert i en intervju i tidskriften Time Magazines nätupplaga.

Enligt Time har Syriens president Bashar al-Assad sagt att han är villig att återuppta förhandlingarna.