Oljestölden i Mexiko som gick fel
Invånarna i San Martin, Mexiko, beskådar förstörelsen efter morgonens explosion. (Foto: Jose Castañares / AFP)


I Mexiko dödades minst 23 människor och många andra skadades när en läcka på en oljeledning fick oljan att explodera tidigt på söndagsmorgonen.

Det har inte bekräftats än, skriver BBC, men explosionen lär ha orsakats av att tjuvar försökte stjäla oljan från oljeledningen. Det är dock högt tryck inne i en sådan ledning och oljan sprutade ut över gatan.

– Gatan blev översvämmad, så kom en gnista och vi såg elden ringla iväg på gatorna, sade Valentin Meneses, Puebla State Secretary till BBC.

Myndigheterna säger att explosionen skedde inom en radie av 5 kilometer och den följdes av fyra mindre explosionen, säger AP.

Hundratals människor flydde området vid explosionen som förstörde 32 hus och skadade 83. Området är bara svart och spöklikt, skriver New York Times nätupplaga.

Oljeledningen som ägs av staten genom bolaget Pemex är nu avstängd. Bolaget uppger att det har problem med tjuvar. 10 procent av deras olja försvinner. Tjuvarna bygger till och med egna oljeledningar för att avleda innehållet till deras fördel, uppger Pemex till New York Times.

Tjuvarna säljer sedan oljan till USA:s raffinaderier för miljontals kronor. Det sade USA:s justitiedepartement 2009. Två oljebolag i Texas dömdes för detta i september.

Det var i staden San Martin Texmelucan, cirka 80 kilometer öster om Mexico City, som explosionen ägde rum.