Oljeläckan i Norge är stoppad
Ett flygfoto av det isländska containerfartyget Godafoss, som gick på grund den 17 februari 2011, utanför Fredrikstad. (Foto: AFP/ Linn Cathrin Olsen)


I torsdagskväll gick det isländska containerfartyget ”Godafoss” på grund i Norge. Olyckan inträffade utanför Hvaler-öarna sydost om Oslofjorden vid 20-tiden, skriver den Norska Kystverket på sin hemsida.

Vid presskonferensen på fredag eftermiddag, sade Kystverket att fartygets bränsletankar innehöll 500 kubikmeter tung brännolja, då den gick på grund. Men det är osäkert hur mycket olja som har läckt ut.

Läckan är stoppad, men oljan har nått ögrupperna vid den norska nationalparken Ytre Hvaler och det kan finnas risk att den även når Kosterhavet på den svenska sidan, skriver SvD.

– När olja från ett fartyg väl är på drift mot kusten är det för sent att börja prioritera. Om man ska ha en chans att på ett meningsfullt sätt hantera situationen måste det finnas en plan som har övats in tillsammans med alla organisationer som har ansvar vid oljeutsläpp. Vårt arbete ska ge förutsättningar för att de planerna finns i alla kustkommuner och är inövade, säger Olof Lindén, World Maritime University, i ett pressmeddelande.

Godafoss var på väg från Frederikstad i Norge till Helsingborg när den gick på grund.

Inga människor skadades i olyckan.