Oljebolagen blir Kinas nya syndabock för luftföroreningarna
En turist med ansiktsmask tar sig uppför Jingshan-kullen utanför Den förbjudna staden samtidigt som svåra luftföroreningar fortsätter att svepa in Peking, den 26 februari 2014. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


En tidigare statlig mediereporter har just gjort den kinesiska regimen en stor tjänst. Med en egenfinansierad dokumentär som har fått stor uppmärksamhet runt om i landet, har hon framgångsrikt visat att oljeindustrin i Kina är boven bakom luftföroreningarna, och regimen har inte ett dugg med detta att göra.

Chai Jing, som tidigare var reporter för statliga China Central Television fram till 2013, fick reda på att hennes ännu ofödda barn hade utvecklat en tumör medan det låg i hennes mage. Hon misstänkte att det berodde på luftföroreningar, något som har debatterats mycket. Hur som helst reste hon runt ett år i Kina för att ta reda på orsakerna bakom luftföroreningarna i landet.

I den 104 minuter långa dokumentären med titeln, ”Under kupolen”, förklarar Chai för en grupp människor i en TED-liknande presentation, faran med luftburna partiklar som är mindre än 2,5 mikrometer i storlek (som kallas PM2,5) och hur de mestadels kommer från oljeindustrin. Både kinesiska partitjänstemän och personal från oljeindustrin intervjuas.

PM2,5 kan ta sig in i lungorna, vidare in i blodomloppet och därefter tränga in i cellerna, vilket kan orsaka en mängd olika hälsoproblem.

”60 procent av PM 2,5 i Kina kommer från brinnande kol och fossilbränsle. Enkelt uttryck är det fossilbränsleindustrins eldning”, sade Chai, som hänvisar till data från den kinesiska vetenskapsakademin vid Tsinghuauniversitetet och Pekings universitet, de två toppuniversiteten i Kina.

I Kina domineras industrin av de statliga oljebolagen. PetroChina kontrollerar omkring 70 procent av olje- och naturgasindustrin i Kina, enligt Chai.

När Chai försökte få tag i folk som arbetar inom oljeindustrin för att se om kvaliteten på oljan kunde förbättras för att minska uppkomsten av PM 2,5, berättade intervjupersonerna att de som bestämde standarden var samma människor som hade pengar med i spelet.

De flesta andra länder låter inte folk från oljeindustrin sätta nationella oljestandarder och regleringar, påpekade Chai.

”Nu finns det en allmän misstro bland kineser mot Sinopec och PetroChina”, sade en tidigare chefsingenjör för China Petrochemical Corporation (Sinopec), en statlig oljejätte, till Chai i en intervju.

Vad Chai missade att nämna, eller inte kunde nämna i dokumentären, är att nästan alla statliga företag i Kina har tidigare högt uppsatta kinesiska partitjänstemän som sina beskyddare, vilka ska fylla rollen som förment oberoende styrelsemedlemmar och annat.

Vidare har Sinopec och PetroChina, de två största oljebolagen, fått över 125 miljarder yuan (Närmare 170 miljarder i svenska kronor) i subventioner från regeringen sedan 2004, rapporterade Beijing News i april 2014.

PetroChina fick, enligt statliga Xinhua News Agency, den högsta subventionen 2014, totalt 5,1 miljarder yuan.