Olja, vilda djur och turism grundvalen i Alaskas ekonomi
”Alaska är annorlunda” säger Richard Fosse tolk och skogvaktare för National Park Service i Anchorage. (Foto: Tom Reinhardt)


Hotellfoajén är fylld med vilda djur: isbjörn, grizzlybjörn, hjort och vildren. Ett stort älghuvud hänger över dörren till baren och en fullvuxen järv blänger från toppen av trappan. Renburgare, krabba från Alaska och färsk hälleflundra finns på menyn. Det blir livligt i Alaskas största stad, Anchorage, när turisterna strömmar in för sommarsäsongen.

”Alaska är annorlunda”, enligt Richard Fosse, som arbetar på National Parks Service i Anchorage. Detta annorlunda inbringar miljarder dollar till turistindustrin. Över 1,5 miljoner turister besökte staten mellan maj och september 2011. Under sommaren märks en tydlig minskning av arbetslösheten, i vissa områden är den obefintlig.

Turism är dock inte Alaskas största inkomstkälla. Det är olje- och gasindustrin som genererar över 80 procent av statens inkomster. Genom Trans-Alaska Pipeline System (TAPS), transporteras råolja från Prudhoe Bay. Alaska står för 20 procent av USA:s inhemska oljeproduktion.

Oljeindustrins påverkan är ett utmärkande drag för Alaska. Köpt från Ryssland för 7,2 miljoner dolllar år 1867 och erkänd som den 49:e amerikanska delstaten år 1959 är det en ung stat, men tack vare dess oljerikedomar är det den enda stat som inte debiterar moms eller tar ut skatt på arbetsinkomster och personliga inkomster, enligt banksektorns hemsida, bankrate.com.

Oljeroyalties delas årligen ut till alla bosatta i Alaska genom utdelning från Alaska Permanent Fund Corporation och fastställs vid TAP:s bokslut. Fondens årliga utdelning har varit så hög som 3000 dollar och är för närvarande runt 800 dollar.

Göra det bästa av solen

Nere i Anchorage radar pälsaffärerna upp sig efter gatan. Hundratals kvinnor i alla former, storlekar och åldrar springer förbi, en del springer sig svettiga, andras munnar går lika snabbt som deras ben. En familj sveper förbi, pappan drar en baby i en barnvagn. Han har en rosa ballerinakjol och hans barn är klädda som älvor. Det är veckans maraton, den här gången samlar man in pengar till bröstcancerforskningen och omkring 8000 personer deltar.

Det är mörkt två, tre timmar i Alaska på sommaren och då blir det bara skymning så maratonlopp hålls ofta runt midnatt.

”Vi sover mer på vintern, inte så att vi går i ide, men för att alla är så slutkörda efter att springa runt på sommaren” skämtade en lokalinvånare.


Bussar kör kryssningsfartygens passagerare till Anchorage och till marknaden den 8 juni. Turismen i Alaska är en miljardindustri med över 1,5 miljoner människor som besöker Alaska varje sommar. Majoriteten kommer med fartyg. (Foto: Shar Adams, Epoch Times)

Bussar kör kryssningsfartygens passagerare till Anchorage och till marknaden den 8 juni. Turismen i Alaska är en miljardindustri med över 1,5 miljoner människor som besöker Alaska varje sommar. Majoriteten kommer med fartyg. (Foto: Shar Adams, Epoch Times)

På marknaden i Anchorage gick ett par förbi, båda höll i ett koppel med en hårig sak som virvlade runt. De lurviga sakerna var illrar, Vlad och Garran, som var ute med sina ägare på en morgonpromenad. De var huvudattraktion medan försäljare packade upp lådor och lade ut sina varor. Det är kryssningsfartygsdag, vilket innebär mycket folk och bra försäljning.

Över hälften av Alaskas besökare, 59 procent förra året, kommer via något av de många kryssningsfartygen. Resten flyger in eller kommer från de södra staterna i bilar eller via färjor.

Löftet om storslagen natur; fjordar, snötäckta klippiga berg, kalvande glaciärer och rikligt med vilda djur, är allt dragplåster. I Alaska finns åtta av de tio högsta bergen i Nordamerika och många av kryssningsfartygsföretagen erbjuder även turer inåt landet.

Denali National Park, ett par timmar norr om Anchorage, är den populäraste destinationen. Turister är angelägna om att se Mount McKinley (Denali), Nordamerikas högsta berg. Det rika djurlivet, med björnar, vildren, hjort och älg lockar också.

Alaska är den största staten i USA och cirka två tredjedelar av Alaska ägs och förvaltas av den federala regeringen. En stor del är nationalparker och skogar, skyddsområden för vilda djur. Där finns det största amerikanska skyddsområdet för vilda djur, Arctic National Wildlife Refuge bestående av 19 miljoner acre (cirka 7,7 miljoner hektar) som till stor del är otillgänglig.

Jakt

På marknaden i Anchorage pysslade Tassita Toneno med sina Alaskablixtlås. Hon förklarade vilka svårigheter en snöskoterförare kan ha när de ska försöka manövrera en vanlig dragkedja i minus 45 grader och tjutande vindar. Toneno gör sina dragtappar av hälleflundredrag och lägger på glas, hjorthornsspetsar och även valrossben- eller betar snidade av infödda Alaskabor.

Hennes varor är ”Made in Alaska for Alaskans”, sade hon, vilket är lika bra. Att ta med sig sakerna från Alaska kan bli problem, eftersom det krävs tillstånd att föra in material från en valross, annars blir det beslagtaget enligt konventionen om internationell handel med hotade arter.


Flygbild över Alaskas berg McKinley, lokalt känt som Denali. Det är Nordamerikas högsta berg och dess vildmark är nyckeln till dragningskraften på turister som besöker Alaska. (Foto: Shar Adams, Epoch Times)

Flygbild över Alaskas berg McKinley, lokalt känt som Denali. Det är Nordamerikas högsta berg och dess vildmark är nyckeln till dragningskraften på turister som besöker Alaska. (Foto: Shar Adams, Epoch Times)

Torghandlare som säljer smycken och sniderier från valrossbetar och valben finner restriktionerna irriterande och det är vanligt att se människor som bär väskor från National Rifle Association med parollen ”Skydda jakträtten”.

Jakt är stort i Alaska, inte bara för infödda alaskabor som traditionellt och lagligt jagar de flesta djur för sitt uppehälle, utan även för andra alaskainvånare, även de som har kommit söderifrån och bosatt sig i Alaska.

En del jagar för sporten men de flesta jagar för att försörja sina familjer. Enligt lokalbefolkningen är björn gott att äta tidigt på säsongen när de har levt på gräs och senare när de har livnärt sig på blåbär. Mellansäsongen, när de äter lax är det bättre att låta bli dem. Älgkött kan vara lite segt och är bäst i grytor. Annat viltkött är bra när som helst.

Lokalbefolkningen betonar att de bara jagar för att försörja sina familjer och då får de fräschare och bättre kvalitet på köttet.

Utomstående kan ha svårt att föreställa sig att skjuta så magnifika vilda djur, men det finns mycket i Alaska som är svårt att föreställa sig. Ju längre man vistas där, desto mer genljuder det Alaska är annorlunda.

Översatt från engelska.