Olivoljans många egenskaper
Olivdungar i en pittoresk omgivning i Palestina. Träden är med säkerhet äldre än 100 år (Foto: AFP/Getty images)


Olivolja är höjdpunkten för grillad fisk och skaldjur, en sallad, över en fetaost eller över andra fårostar. Pastarätter och grönsaker blir fylligare, och den används till sauté och fritering. Det finns knappast någon Medelhavsrätt utan olivolja i receptet.

Den innehåller en hög procent av omättat fett och olivoljan kan reducera kolesterolhalten i blodet. Flavenoiderna i oljan skyddar cellen och agerar som en sjukdomsförebyggare.

Alla som någon gång varit
på semester i Medelhavsområdet har troligen sett olivträden. De, tillsammans med vingårdarna, fikonen och citronträden ger karaktär åt landskapet runt Medelhavet. Så snart som oliven ändrar färg från grönt till violett, är det dags att skörda den, vanligtvis mellan oktober och februari.


Omedelbart efter skörden tvättas och pressas oliven. (Foto: AFP/Getty images)

Omedelbart efter skörden tvättas och pressas oliven. (Foto: AFP/Getty images)

Oliven är en utsökt frukt som inte får skadas vid skörden, därför att det då påverkar kvaliteten på oljan. Det är skälet till att oliven plockas för hand i många områden. För att få kvalité, kallpressad olivolja, läggs oliverna på ett finmaskigt nät och pressas sedan. En centrifug separerar därefter oljan från vattenrester. Sedan filtreras oljan och buteljeras. Olivoljan är ren ”fruktjuice.” Beroende på klimat, jord, topografi och olika skördeperioder, kan oljan smaka ”grön” eller fruktig, kryddig eller mild, fet eller delikat och ibland också bitter. Ingen annan olja kan stoltsera med så många smaknyanser.

Lokal olivolja, extra, första klass – från hela oliver och mekaniskt producerad. Lokal olivolja – från hela oliver och mekaniskt producerad. Olivoljan, bestående av raffinerad och lokal olivolja – innehåller först och främst raffinerad olivolja.

Praktiska tips för användning och lagring av olivoljan.

1. Skydda olivoljan från värme, ljus och fuktighet. Lagra den på ett kallt och mörkt ställe, i en väl tillsluten behållare. Om det förvaras så håller den sig i 18 månader.

2. Olja som förvaras i kylskåp tenderar till att bli grumlig och att bilda ”flagor.” Det påverkar inte kvalitén, men det är bäst att ställa oljan i rumstemperatur innan användning för att öka oljans förmåga att passa ihop med andra ingredienser.

3. Förstörd olivolja smakar och luktar härsket. Vid användning av olja från en flaska som varit med en tid, lukta och smaka först innan den används.

4. Hetta aldrig upp olivolja till kokpunkten. Det är inte bara skadligt för din hälsa utan den kan också flamma upp och ge maten en bitter eftersmak.

Hälsosamma ersättningar för olivolja är canola olja, från vindruvskärnan, linfrö olja, soja olja och valnöts olja för deras höga koncentration av Omega 3 .

Nedan finns recept och information om Mezede, en variant av Grekiska och Turkiska förrätter som också serveras i andra Balkan och Mellan Östern länder.


Mezede serveras före huvudmåltiden
eller med drinkar, som aptitretare. Kombinationen och kvalitén som serveras beror på situationen, inte på typen av aptitretare. Aptitretarna kan helt enkelt vara en tallrik med oliver, stekt potatis på ett spett, ost, små fiskbitar med grönsaker och alla sorters frukt.
Mezeden som serveras i kaféer (där ingen mat serveras) är inte avsedd för att öka aptiten, utan är mer en vänlighetsgest och en gammal tradition. Dessutom nu med massturismen, är det sedvanliga seden med mezede på väg att försvinna.

Stekt äggplanta med tomat -ört vinägrett
Recept för 4 personer

Ingredienser: 4 tunna äggplantor

2 msk citronjuice
450 g mogna tomater
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor, pressade
4 msk olivolja
2 msk röd vinäger
½ kopp grönsaksbuljong
2 msk torrt vitt vin
2 msk blandade färska örter, hackade
Salt och peppar för avsmakning

Tvätta och torka äggplantorna, ta bort fästet och skiva dem i drygt en cm tjocka skivor.
Häll citronjuicen över varje skiva (för att förhindra missfärgning) och grilla/halstra bitarna utan fett på båda sidorna. Skala och hacka salladslöken under tiden.
Värm försiktigt upp oljan och koka löken i den. Skala tomaterna och skär tomatköttet i bitar. Lägg dem tillsammans med löken, vitlöken och örterna. Krydda efter smak. Häll i vinet, vinägern och grönsaksbuljongen och koka allting i 5 minuter. Servera den varma blandningen tillsammans med äggplantan.

En förrätt som är lätt att förbereda, görs av färska fasta champinjoner och olivolja

Ingredienser för 6 – 8 personer.
1-2 koppar olivolja
1/3 kopp torrt vitt vin
1 msk torkad timjan
3 klyftor pressad vitlök
450 g små champinjoner, väl rengjorda
Saften av en citron
6 msk färsk hackad persilja för garnering
Smaksätt med salt och vitpeppar

Lägg allt UTOM persiljan, champinjonerna och hälften av citronjuicen i en rostfri kastrull och koka upp. Sänk värmen och lägg i champinjoner. Lägg locket på kastrullen och låt det småkoka i åtta minuter. Häll upp innehållet i en skål och låt det kallna. Häll över resterande citronjuice. Toppa med persiljan och servera.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-13/71821.html