Olagligt att stänga radio/tv-bolaget ERT i Grekland
Folk passerar framför det grekiska parlamentet i Aten den 17 juni. (Foto: Louisa Gouliamaki / AFP)


I Turkiet förvandlades fridfulla protester mot att några träd skulle fällas i en park till en regeringskris. Detsamma händer nu den grekiska regeringen efter beslutet om nedstängningen av ERT.

Den grekiske premiärministern Antonis Samaras höll ett krismöte den 17 juni med sina koalitionspartners.

Beslutet att släcka ner det statliga radio- och tv-bolaget ERT med omedelbar verkan, hade resulterat i en chockartad effekt på det grekiska samhället.

Grekland har inte varit särskilt politiskt stabilt och ERT-beslutet kan komma att störta regeringen. I centrala Aten hölls ett möte på måndagkvällen vid Syntagmatorget, där vänsterpartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras krävde nyval.

Beslutet att stänga ERT strider mot lagen meddelar Greklands högsta förvaltningsdomstol och sändningarna ska omedelbart återupptas.

Först när ett nytt statligt public-servicebolag, utan svågerpolitik och korruption, är bildat och klart att ta över, kan ERT släckas, skriver AFP.

Ingen vill ha ett politiskt instabilt Grekland. Enligt ekathimerini.com ringde Tysklands kansler Angela Merkel på söndagen till premiärminister Antonis Samaras.

Samtalet resulterade i att Merkel och Samaras ska ha ett samtal när de ses den 3 juli vid ett europeiskt forum om arbetslöshet, och den tyske finansministern Wolfgang Schaeuble ska snarast åka till Aten. Han lär ha sagt att:

”Just nu finns det inga lätta val för Grekland”