Oklart om resenärer ersätts
Det danska lågprisflygbolaget Sterling erbjuder med anledning av Fly Me Swedens konkurs samtliga Fly Me-passagerare att flyga med Sterling på sina befintliga biljetter. Strandade utlandsresenärer erbjuds, i mån av plats, att gratis resa hem med Sterling. (Foto: AFP / Jose Luis Roca)


Flygbolaget Fly Me gick i konkurs i går morse. Tusentals resenärer är drabbade. Konkursförvaltaren Rickard Ström kan ännu inte svara på om de har någon möjlighet att få tillbaka sina pengar:

-Det är en fråga som jag vill avvakta med, säger han.

Konkursförvaltaren Rickard Ström satte i dag omedelbart igång med sitt uppdrag att rensa bland Fly Me:s skulder. Han beskriver det som ”ett omfattande arbete”.

-Vi kan ju redan nu konstatera att den största gruppen naturligtvis är alla resenärer. Det är många tusen, säger han till TT.

Under hela dagen hade resenärer vänt sig till Ström för att undersöka sina möjligheter att få tillbaka pengar från företaget. Rickard Ström väljer tills vidare att skjuta den frågan på framtiden.

Ambition att hitta köpare

Den formella konkursansökan lämnades in över disk vid Göteborgs tingsrätt i går morse och vid 09.30-tiden tog en rådman vid rätten beslut om konkursen som därmed är ett faktum. Rätten utsåg också en konkursförvaltare.

-Det är naturligtvis en ambition att skyndsamt finna en köpare till verksamheten, säger Rickard Ström.

-En rekonstruktion av bolaget kan det ju inte bli eftersom det är försatt i konkurs. Men en rekonstruktion av verksamheten skulle det kunna bli om man hittar en köpare.

Hade inget annat val

Enligt Fly Me Europes styrelseordförande Björn Olegård hade styrelsen inget annat val än att försätta dotterbolaget Fly Me Sweden i konkurs.

-Vi har haft en emission där aktieägarna tecknat sig för 147 miljoner kronor och sedan har man inte fullföljt hela den teckningen som man har gjort. Och det har ju lett till att ett belopp på 33,7 miljoner var utstående i den emissionen, säger Staffan Eldh.

-Den kortinlösande banken har ställt ett krav på Fly Me Europe att det ska visa att de här aktieägarna har inbetalat det här utestående beloppet på 33,7 miljoner kronor. Och sedan har man dessutom spärrat Fly Me Swedens konton så att Fly Me Sweden inte kunde komma åt likvida medel för att bedriva den här flygverksamheten. Då blir det så här, då har man inget val från styrelsen, säger han.

Ingen överraskning

För Aktiespararna kom konkursen inte som någon överraskning.

-Efter att ha varit
på stämman för två dagar sedan var jag övertygad om att det här företaget inte skulle överleva, säger Gunnar Ek, chef för bolagsbevakningen på Aktiespararna.

Lågprisflyget går generellt bra och är i växande. Runt 30 procent av Europatrafiken utgörs av lågprisbolag.

-Man kan inte dra någon slutsats om branschen, på grund av konkursen i Fly Me, säger flyganalytikern Anders Lidman, som bland annat arbetar som konsult åt branschföreningen Svenskt Flyg.

Får åka med SJ

SJ erbjuder de strandsatta Fly Me-resenärerna att byta sina flygbiljetter mot tågbiljetter under helgen. Det gäller de resenärer som skulle flyga med Fly Me på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö under fredag, lördag och söndag.

Det danska lågprisflygbolaget Sterling erbjuder med anledning av Fly Me Swedens konkurs samtliga Fly Me-passagerare att flyga med Sterling på sina befintliga biljetter. Strandade utlandsresenärer erbjuds, i mån av plats, att gratis resa hem med Sterling.

Daniel Persson/TT Anders Wennerstrand/TT