Oklar framtid för Bo Xilai
Bo Xilai och bakom honom Wang Lijun. (Epoch Times bildarkiv).


Bo Xilai, partichef i storstaden Chongqing (som administrativt fungerar som en egen provins) är i blåsväder, och kinesisk media bevakar och analyserar utvecklingen för att få ledtrådar om hur den pågående maktkampen i Kina kommer sluta. Vissa menar att Bo försöker klamra sig fast vid sin maktposition och några tror att hans dagar är räknade. 

Bo Xilai hamnade i fokus i Kina och internationellt efter att hans handgångne man, den före detta polischefen och förste vice borgmästaren i Chongqing, Wang Lijun, enligt uppgift försökte hoppa av till USA via konsulatet i Chengdu den 6 februari.

Enligt både den kinesiskspråkiga dissidentsajten Boxun och en källa inom den amerikanska regeringen som reportern Bill Gertz citerade, sade Wang till personal på konsulatet att Bo konspirerar med Zhou Yongkang, högste ledaren för regimens polisstyrkor, för att utmanövrera Xi Jinping, som är den som tros efterträda Hu Jintao som kommunistpartiets ledare senare i år.

En vecka efter att skandalen inträffade, den 13 februari, rapporterade Mingjing News att alla nio medlemmarna av politbyråns ständiga utskott hade gått med på att skapa en grupp för att undersöka Bo Xilai. Mingjing skrev även att den förre kommunistpartiledaren Jiang Zemin hade ”insisterat” på en undersökning för att ”ge partiet och folket en förklaring”.

Mingjing News är kopplat till den partifalang som leds av Jiang Zemin, och denna artikel har förståtts som Jiangs försök att avlägsna sig från Bo Xilai. Bo försvann tillfälligt den 17 februari när han inte dök upp på ett viktigt möte inom Chongqings ledning, vilket ledde till rykten om att han gripits.

Den 22 februari rapporterade Hongkongbaserade tidningen Ming Pao att Bo Xilai hade lämnat in sin avskedsansökan från politbyrån och från sin post som partisekreterare i Chongqing.

Den 23 februari, dagen efter påståendet om att Bo avgått, dök han upp på ett möte med Macaos ledare Edmund Ho. Den 25 februari sågs han på ett möte med storföretaget Foxconns VD Terry Gou.

Samtidigt rapporterade Chongqing Hualong, en nyhetssajt som kontrolleras av Bo, den 24 februari om hur Bo vid ett möte med Chongqings ständiga utskott betonat vikten av att genomföra utvecklingsåtgärder för staden som Hu Jintao föreslagit 2007.

Chongqing Hualong rapporterade även att Bo den 27 februari träffade personer som varit vänner till Lei Feng, den lastbilschaufför i Folkets befrielsearmé som tidigt på 1950-talet lyftes fram av Mao som ett nationellt moraliskt föredöme. Den 5 mars är Lei Fengs minnesdag.

När en reporter frågade Chongqings borgmästare Huang Qifan den 28 februari i Peking om Bo avgått, svarade han två gånger att ”det där är nonsens”, och svarade inte på några följdfrågor.

Många observatörer tror att Bos återvändande till offentligheten signalerar att han klarat krisen och undgått att gripas.

Tie Liu, aktivist, journalist och överlevare från antihögerkampanjen, tror att Bo fortfarande utreds och att han inte än är utom fara.

Tie sade till Sound of Hope Radio:

– Utredningen tar tid, eftersom man måste hitta bevis och sedan få dem bekräftade. Nästa steg är vilket straff som ska utmätas.

Efter den 9 februari har myndigheterna inte sagt eller skrivit ett ord om Wang Lijun.

Den 27 februari hävdade Hongkongbaserade Information Center for Human Rights & Democracy att Wang Lijun har lämnat in en ”ansökan om frånvaro” till Chongqings kommitté till Nationella folkkongressen, där han säger att han inte kommer närvara vid mötet i Peking den 5 mars.

Tie Liu sade att om Wang Lijun inte närvarar vid de ”två mötena” – Nationella folkkongressen och Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens – så innebär det att Bo fortfarande utreds.

Pekingbaserade demokratiaktivisten Cheng Ziming sade till Voice of America:

– I den nuvarande situationen tror jag det är för tidigt att säga att Bo Xilai klarat sig ut krisen. Situationen har dock lättat, om man ser till Bos omständigheter. Men är krisen över? Det tror jag inte man kan säga än.

Tie tror att kommunistpartiets ledarskikt bereder marken för att kunna straffa Bo.

Han sade att han nu kan läsa utländska nyheter på internet utan att behöva använda program för att bryta igenom internetblockaden. Tie tror att regimen tillåter utländska artiklar att nå fastlandet för att kineserna ska kunna läsa om Wang Lijun-händelsen. Kommunistledarna vill på detta vis skapa stöd bland allmänheten för att gripa Bo Xilai efter de ”två mötena”.

Tie menar att detta är ett kritiskt ögonblick och att USA borde avslöja den information som Wang Lijun gett dem.

– Just nu är det viktigt att USA snabbt avslöjar detta material för allmänheten. Om vi vill se till att världen får veta sanningen så måste USA offentliggöra detta material, sade han.

Om USA inte gör det kommer det enligt Tie inte kunna bekräftas att Bo och Zhou Yongkang planerat en kupp.

– Bo kommer inte erkänna det. Han måste säga att Wang Lijun ljuger, såvida Wang inte har ljudinspelningar där man kan höra Bos röst. Om det inte finns några inspelningar kommer Bo inte att erkänna. Det här är något som kan kosta Bo huvudet, tillade Tie Liu.

Den 29 februari publicerade dissidentsajten Canyu en artikel där det stod följande: ”Bo Xilai har aldrig vikit ner sig för Hu Jintao, och han vill inte avgå. Han försöker använda partiets centrala riktlinjer om att fira Lei Feng som ett sätt att vända krisen till en möjlighet och gå till motattack.”

Användaren ”Natural Shanghai” skrev på Voice of Americas hemsida att det ”verkar som Hu Jintao, Jiangs falang och Xi Jinping ännu inte avgjort vem som är vinnare [av maktkampen]. Så Wang Lijun och Bo Xilai har några dagar på sig. Den dag någon hävdar att de har den högsta auktoriteten, är dagen då Wang Lijun och Bo Xilai förlorar sin frihet.”

Översatt från engelska.