Okänt dödstal i massaker på uigurer
Foto från Xinjiang på söndagen. (Epoch Times)


Ledare från hela världen manar till återhållsamhet allteftersom nyheterna om massakern på uigurer når omvärlden. Uigurer från Xinjiang sköts och dödades när kinesisk polis gick in med kravallutrustning och tanks i huvudstaden Urumqi.

Enligt kinesiska regimens språkrör Xinhua har 156 personer dödats i massakern, men ingen oberoende källa har kunnat verifiera denna siffra.

– Källor vid Xinjiangs universitet uppskattar antalet döda till ”närmare 400”, varav många utanför universitetet, sade Rebiya Kadeer, ledare för World Uyghur Congress och Uyhgur American Association till Radio Free Asia.

Hon påpekade dock att antalet inte kan bekräftas.

– Den information vi får tyder på att detta tycks sprida sig, sade hon. Mediatillgång till området har begränsats och internet har stängts ner. Hemsidor som Twitter har blockerats så långt som till Peking, som ligger över 320 mil bort.

Enligt Uighur Human Rights Project (UHRP) protesterade mellan 1000 och 3000 uigurer i Urumqi efter en incident i Guangdong i södra Kina för ett par dagar sedan.

Protesten var mot den kinesiska regimens orättvisa behandling av uigurer under en sammandrabbning mellan hankineser och uigurer vid en leksaksfabrik i Shaodong.

Robert Gibbs, vita husets pressekreterare, uppmanade alla i Xinjiang till återhållsamhet i ett uttalande på måndagen.

– Vi är djupt oroade över rapporterna om de många dödade och skadade i våldsamheterna i Urumqi i västra Kina. Än så länge är omständigheterna kring dödsfallen och skadorna oklara att döma av rapporterna, så det är för tidigt att kommentera eller spekulera ytterligare, sade han.

EU- parlamentets ordförande Hans Gert Poettering uppmanade även han till lugn och återhållsamhet.

– Jag vädjar särskilt till de kinesiska myndigheterna att agera på ett sätt som till fullo respekterar mänsklig värdighet och fundamentala mänskliga rättigheterna, inklusive yttrande- och demonstrationsfrihet, sade han i ett uttalande på måndagen.

-Jag uppmanar också de kinesiska myndigheterna att tillåta lokal och internationell media att utföra sitt arbete i full frihet, inklusive obehindrad tillgång till internet.

Liknande uttalanden kom från Kanadas utrikesminister Lawrence Cannon, Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och Australiens utrikesminister Stephen Smith.

Xinjiang är Kinas port mot centralasien när det gäller handel och energi, och det finns goda tillgångar på gas, mineraler och ett utvecklat jordbruk.

Många uigurer säger dock att man ser mycket lite av vinsterna från detta. Nära hälften av Xinjiangs 20 miljoner invånare är uigurer.

Våldet i Xinjiang orsakar stor vrede bland den uiguriska befolkningen utomlands. Bland dem finns Wu’er Kaixi, som flydde från Kina efter att ha lett studentprotester på Himmelska Fridens torg 1989.

Wu’er Kaixi som nu bor och verkar i Taiwan säger att den kinesiska kommunistregimen använder USA:s ”krig mot terrorismen” som en förevändning för att slå ner på Kinas uigurer.

– Särskilt efter 11 september, när USA bad Kina att vara en allierad i kampen mot terrorism, har Kina betecknat alla protester från uigurer, oavsett om de är helt fredliga, som terrorism. Det faktum att uigurer är muslimer är tyvärr ett skäl till att de inte får uppmärksamhet och sympati i världen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19232/


Foto från Xinjiang på söndagen. (Epoch Times)

Foto från Xinjiang på söndagen. (Epoch Times)