Ökänd kriminell rymde från fängelse i Frankrike
Medlemmar av Eris, en regional insatsgrupp inom den franska kriminalvården arbetar framför en dörr som öppnades med sprängämnen av fången Redoine Faid. Han lyckades fly efter att ha hållit fem fångvaktare som gisslan, den 13 april på Sequedinfängelset i staden Lille. (Foto: Philippe Huguen/AFP/Getty Images)


En fransk fånge, Redoine Faid, lyckades under helgen fly från Sequedinfängelset med hjälp av sprängämnen och en pistol.

”Han är anmärkningsvärt intelligent och han använder sitt intellekt för att uppnå sina mål. [Faid] kan inte stå ut längre att satta inne”, sade hans advokat, Jean-Louis Pelletier, till franska tv-kanalen BFMTV.

Faids flykt började med att han tog fem personer, varav fyra vakter, som gisslan under pistolhot på ett fängelse i Lille, Frankrike. Han använde sprängämnen för att förstöra fem dörrar, och sprang ut.

Ingen vet varifrån han fått vapnet eller sprängämnena, så säkerhetsåtgärderna på fängelset har börjat ifrågasättas. De fem personerna är oskadda.

Faid blev uppmärksammad när han efter att ha kommit ut ur fängelset omkring 2010, publicerade en självbiografi som detaljerat beskrev hans djärva bedrifter som en av Frankrikes mest ökända brottslingar.

”När jag var på flykt, levde jag hela tiden med döden, med rädsla för polisen, och rädsla för att bli skjuten”, sade han till radiokanalen Europa1 på den tiden.

Han lovade också att ge upp sitt kriminella liv. Men han sattes tillbaka i fängelse, anklagad för en attack i Villiers-sur-Marne, öster om Paris, där en 26-årig kvinnlig polis dödades, enligt CNN.

Faid är efterlyst av Interpool, och en arresteringsorder har utfärdats som omfattar 26 länder i Europa.

Översatt från engelska