Ökade protester över kinesisk livstidsdom för kanadensare
Huseyincan Celil innan han arresterades (Foto: Bloggers.com)


Grupper för mänskliga rättigheter och den kanadensiska regeringen fördömde var för sig en kinesisk domstols utslag som fastställde livstidsdomen för en kanadensare som anklagats för ”separatistiska aktiviteter”.

– Vi är mycket besvikna på att Celils överklagande har avslagits av den kinesiska överdomstolen, sade utrikesministern Peter MacKay i ett uttalande i tisdags.

– Enligt vår uppfattning har man inte följt vederbörlig process för denne kanadensiske medborgare och man har inte respekterat hans rättigheter, sade han.

Huseyincan Celil från Burlington, Ontario, dömdes i april till livstids fängelse. Tisdagen den 10 juli avslog en högre domstol hans överklagan. Familjen sade att varken Celil eller hans advokat fick prata vid domstolsbehandlingen.

– För att domstolen ska kunna bedöma detta fall bättre och mer korrekt borde domstolen hålla en rättegång innan man avkunnar domen, sade Celils kinesiska advokat Wei Rujiu till den kanadensiska tidningen Globe and Mail.

Myndigheterna arresterade Celil i Uzbekistan i mars 2006 på befallning av den kinesiska regimen. Han deporterades till Kina där han hållits internerad.

Celil är en rättfram förespråkare för muslimska uighurers rättigheter i Kinas nordvästra Xinjiangprovins och regionens självständighet.

Han har redan tidigare varit internerad och har torterats i Kina för sina aktiviteter och han flydde från landet 1997. Han fick FN:s flyktingstatus i Turkiet och invandrade till Kanada år 2000.

Hans hustru och fyra barn i åldrarna elva månader till åtta år bor i Burlington i Ontario.

Familjemedlemmar och anhängare rapporterade i februari att Celil hade torterats i häktet i Kina och tvingats underteckna en bekännelse som han enligt uppgifter har förnekat.

Tjänstemän från Kanadas ambassad har inte fått tillstånd av den kinesiska regimen att besöka Celil, vilka även vägrar godkänna Celils kanadensiska medborgarskap.

Som svar sade Kanadas regering samma vecka att den skall se över deras konsulära överenskommelse med kommunististregimen för att ”avgöra om den faktiskt är ett giltigt avtal som kan skydda kinesisk-kanadensiska medborgare med dubbla medborgarskap att resa med kanadensiskt pass.”

En betydelsefull kinesisk-kanadensisk organisation, the Chinese Canadian National Council (CCNC), tog upp denna oro efter nyheterna av Celils dom.

– CCNC vidhåller sin ståndpunkt om att Huseyin Celils svåra belägenhet har långtgående konsekvenser för naturaliserade kineser med kinesiskt ursprung som reser till Kina eller närliggande länder där de kan komma att stå inför hot av arrestering, fängelse eller deportering till Kina utan tillgång till konsulära tjänster, sade gruppen i ett uttalande.

Översatt från originalartikel” target=”_blank”>