Ökade krav på fyrverkerier
Det ska bli hårdare regler för fyrverkerier, i enlighet med nya EU-direktiv. (Foto: AFP)


Varje år sker olyckor när fyrverkeripjäser ska dundra in det nya året, men nu kommer nya direktiv från EU som ytterligare ska skärpa de redan relativt stränga säkerhetskrav som finns i Sverige.

Svenska företag jobbar i projektform tillsammans med Statens räddningsverk och IF Metall för att anpassa sig till de nya kraven, som börjar gälla om cirka två år. Direktivet innebär att samma regler kommer att gälla för alla producenter av fyrverkerier i Europa, samt för importerade produkter från till exempel Kina.

Standarderna gäller allt från tomtebloss och raketer till bengaliska eldar och i Sverige kommer anpassningen till de nya reglerna bland annat gälla åldersgränser, märkning och certifiering av proffsfyrverkerier.

– Konsumenterna kommer att hitta säkrare produkter i butikerna när produkterna testas på samma sätt och vi får enhetliga märkningar och åldersgränser. Sverige arbetar redan idag med höga krav på fyrverkerier och kommer att arbeta aktivt för att påverka de nya europastandarderna, säger Erik Nilsson, vd på KCEM och ordförande i SIS-projektet.