Ökad press på Elfenbenskustens Gbagbo
FN:s fredsbevarande chef Alain Le Roy och Elfenbenskustens internationellt erkände ledare Alassane Outtara (första och andra från vänster) på ett möte den 27 december i Abidjan. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Den internationellt erkände segraren i Elfenbenskustens senaste presidentval, Alassane Outtara, uppmanade på söndagen till generalstrejk i landet från och med i måndags, tills dess att Laurent Gbagbo lämnar över makten.

I det kakao-exporterande landet var det dock inte alla som följde uppmaningen. Nyhetsbyrån ANP har rapporterat att många arbetare i de större hamnstäderna Abidjan och San Pedro fortsatt att arbeta eftersom de annars inte skulle få tag i mat.

Igår konfronterade tre ledare från den ekonomiska samarbetsorganisationen Ecowas Gbagbo i Abidjan för att erbjuda honom politisk asyl om han omedelbart lämnar över makten till Outtara, rapporterade AP. Ecowas hotade i fredags med militärt ingripande ifall Gbagbo inte gav upp. Varken hot eller erbjudanden har dock haft någon effekt på Gbagbo som fortsätter att klänga sig kvar vid makten.

Sedan valet har FN, den Afrikanska unionen, Ecowas och EU alla förgäves uppmanat den före detta presidenten att kapitulera.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48178/