Ökad osäkerhet i fokus i München
Polisen spärrar av hotellet Bayerischer Hof i München inför att den årliga säkerhetskonferensen ska starta.  Foto: Sven Hoppe/AP/TT


Sipri-chefen Dan Smith säger att osäkerheten i världen kommer att vara i fokus under konferensen i München, en av världens viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska sammankomster.

– Det är mer instabilitet nu än vi sett sedan 1991, säger han.

Frågetecknen hopar sig inför den årliga säkerhetskonferensen i München. Inför starten skriver konferensens ordförande Wolfgang Ischinger i en säkerhetsrapport att ”den internationella säkerhetsmiljön utan tvekan är mer instabil i dag är vid någon annan tidpunkt efter andra världskriget”.

”Orolig tid”

Dan Smith vid det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri, som deltar i konferensen, vill inte dra det riktigt så långt, men säger att det är mer instabilt nu än vad det varit sedan kalla krigets slut och värre än under en del perioder under kalla kriget.

– Vad som är tydligt är att det är fler väpnade konflikter i dag än för fem-sju år sedan. Det spenderas mer på vapen, det handlas mer med vapen och det finns flera platser där olika stater konfronterar varandra över sina intressen och ageranden. Bevisen går inte att bortse från, vi lever i en orolig tid, säger han.

Enligt Smith håller maktförhållanden på att förändras.

– Det gör det fortsatt svårt att hantera en del av konflikterna och säkerhetsfrågorna som man för fem-tio år sedan tog sig an mer samarbetsvilligt.

Trump skapar osäkerhet

Från europeiskt håll tror Smith att många frågor kommer att kretsa kring USA:s president Donald Trump och hur han ser på Nato och EU, liksom relationen till Ryssland. Andra orosområden är Mellanöstern, spänningarna i Sydkinesiska sjön och vad klimatförändringarna kan innebära för kommande konflikter.

– Vi går in i konferensen med en massa frågor från olika synvinklar, och vi kommer att gå ut från den med bara ett fåtal svar, om ens några.

USA har satt press på att övriga Natos medlemsländer ska öka sina försvarsanslag.

– Det senaste året eller två har de globala militära utgifterna stigit något, medan de i Europa har fortsatt att sjunka. Jag skulle tro att de europeiska utgifterna de kommande tre-fyra åren kommer att öka som en del i en global trend, säger Dan Smith.

Finns hopp

Smith säger att en av konferensens främsta fördelar är att kunna diskutera saker utanför protokollet i korridorerna.

– Det innebär mer ärligt och rakt. Vi vet vad folk säger offentligt, men nu får vi veta mer om de bakomliggande orsakerna, säger han.

Allt är inte heller nattsvart i världen, poängterar han och nämner fredssamtalen i Colombia.

– Och även i Syrien, där dödstalen är höga och det faller bomber, så har du Vita hjälmarna, och mindre organisationer som försöker att hitta lokala fredliga lösningar. Det är ett exempel på att även under värsta omständigheterna tar folk hand om varandra, säger han.

(TT)

Säkerhetskonferensen i München
Säkerhetskonferensen i München, MSC, beskrivs som det största diskussionsforumet för säkerhetspolitik. 450 beslutsmakare från världen över samlas för att diskutera frågorna.
Bland flera högprofilerade namn kan nämnas USA:s nytillträdde vicepresident Mike Pence, som väntas träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på konferensen. Det blir hennes första möte med en högt uppsatt person i den nya amerikanska administrationen. Pence ska också möta Ukrainas president Petro Porosjenko och de baltiska ledarna, enligt Vita huset.
Källor: MSC, Reuters.