Ökad oro för kolera efter översvämningar i Pakistan
Drabbade av översvämningarna i Pakistan skyndar sig att samla in vattenflaskor som släppts ned som nödhjälp av en helikopter från det pakistanska flygvapnet den 2 augusti 2010. (Foto: Daniel Berehulak/Getty Images)


Skyfall och översvämningar har under de senaste dagarna drabbat nordvästra Pakistan och fler än 1 500 personer beräknas ha omkommit. Myndigheterna befarar att situationen kan komma att förvärras och det finns en oro för utbrott av kolera, enligt rapportering på måndagen.

Samtidigt som räddningsarbetare försöker nå 27 000 människor, vilka strandsatts av de förödande vattenmassorna, framkommer uppgifter om personer som har drabbats av kolera – en allvarlig bakterieinfektion som sprids via förorenat dricksvatten.

Enligt nyhetsbyrån AP har regnet och översvämningarna lett till att 2 miljoner människor saknar rent vatten, skydd och mat, vilket kan påskynda spridandet av den dödliga vattenburna bakterien.

I det värst drabbade området, Khyber-Pakhtoonkhwa-provinsen, har många människor vänt sig till den pakistanska regeringen och bett om hjälpsändningar. Om räddningsarbetarna inte kan distribuera rent vatten till de drabbade områdena kan sjukdomen sprida sig och döda tusentals.

Myndigheterna har sagt till AP att man ännu inte har fått in några konkreta rapporter om kolera men sade att de är oroliga. Man har även placerat ut dussintals sjukvårdsteam i de värst drabbade områdena.

I lördags sade FN och USA att man kommer att bidra med 10 miljoner dollar var i bistånd till det härjade landet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40187/