Ökad gängbildning sprider våld i England
Sörjande vandrar på gatorna i Notting Hill i London efter att en tonåring knivdödats på Hammersmith Lane. Det har varit många gängrelaterade mord bland tonåringar i London. (Foto: Bruno Vincent/Getty Images)


Unga svarta tonåringar i Storbritannien går med i kriminella gäng på grund av familjernas sönderfall och i brist på positiva förebilder, säger socialarbetare.

Sedan januari har det varit 17 fall av skottlossningar och knivhuggningar enbart i London och polisen varnar nu om att ökningen av antalet tonårsgäng är det största problemet som Storbritannien står inför, efter terrorismen.

Londonpolis avslöjade att det finns 170 gäng som nu opererar i London, av vilka majoriteten var lättpåverkade unga tonåringar som av sina kamrater dragits in i våldsamheter.

Artonårige ungdomsarbetaren Nathan Foster sköts ner på Brixtons gator den 3 augusti när han försökte medla i en dispyt.

En vecka tidigare dog sextonårige Abukar Mahamud av en skottskada i nacken efter att vad som uppges ha jagats av ett cyklande gäng.

Modern till den femtonårige Jesse James, som sköts förra året i Manchesters ökända Moss Side, sade att hennes son dödades på grund av att han vägrade gå med i ett gäng.

I augusti i år publicerade regeringen en årslång studie om faktorer bakom ökningen av gängvåldet och studien fann att svarta tonåringar hade berövats alla positiva förebilder på TV.

Reach-panelen av experter från bland annat utbildnings- och affärsområden sade att för det mesta är unga svarta mäns förebilder rappare som förhärligar vapen.

Ungdomsarbetare på Sydlondons gator sade att resultaten var uppenbara för dem som dagligen har kontakt med områdets problem.

– Anledningen till att dessa unga människor blir inblandade i gäng och vapen är att killarna de ser upp till gör just detta, säger Nathan John, 23, som driver en handledarservice kallad Youth Enlightenment Limited för unga svarta tonåringar i området.

– Den största andelen av familjer med ensamföräldrar i Storbritannien kommer från det svarta samhället. De som befinner sig i denna situation har större sannolikhet att hamna i kriminalitet och bli utestängda från skolor, säger han.

Raymond Stevenson, chef för den statligt stödda kampanjen ”Tryck inte av,” säger att det finns ett ”glastak” som många ungdomar från arbetarklass i svarta samhällen inte kan bryta igenom och att det är lätt att falla in i kriminalitet.

Om man kommer från en splittrad familj och har de sämsta förhållandena vad gäller hem och skola och aldrig hör att någon från ens befolkningsgrupp bidrar positivt till samhället, så är det klart att man känner sig utanför och att samhället är en fiende. Det enda de kan göra är att få inspiration från gangsters och från några negativa hip hop-stjärnor vars erfarenheter oftast liknar deras egna. Då kan de agera ut det de ser på TV. Det blir ett lätt val för unga människor.

Kampanjen ”Tryck inte av” har värvat cirka 300 brittiska svarta musikartister till att göra inspelningar för att varna ungdomar från att falla i kriminalitet.

Polisen gör en skillnad mellan gäng och londongangsters, där de senare är ett kriminellt nätverk vars enda motiv är att tjäna pengar genom organiserad brottslighet.

Gatugängen består vanligen av tonåringar och är lösare sammanhållna. Många gängs inre anknytning är ofta bara distriktet.

Knivhuggningen av sextonårige Ben Hitchcock i ett gatuslagsmål i juni tros härröra från rivalitet mellan två sydlondondistrikt, eftersom sammandrabbningen skedde på gränsen mellan Lewisham och Bromley.

Medlemmarna av det fyrtio personer starka gänget som dödade Ben bar avbrutna flaskor och knivar och hade blåa handdukar runt sitt huvud för att beteckna att Lewisham var ett ”blått distrikt”. Färgerna hos den lokala myndigheten som styr Bromleydistriktet är gröna. Många av gängen hämtar inspiration från gängen i Los Angeles, så som Bloods och Crips, det senare har på sig blåa näsdukar.

Polis från Storbritannien reste till Los Angeles i USA för att skaffa tips hur man kan kontrollera gängkriminalitet och i juni lanserade polisen en kampanj i alla London-distrikt kallad ”Operation hålla i schack”

Förra året etablerades ett liknande projekt i Manchester kallat Xcalibre-insatsstyrka för att tackla revirkrigen mellan två tungt beväpnade och väletablerade grupper: Gooch Close och Doddington.

Antalet skottlossningar i kommunen Manchester har nått ett rekord av 120 per år, där nästan en tredjedel är gängrelaterade. En färsk studie från inrikesministeriet om södra Manchester avslöjade att av 150 skottlossningar under en treårsperiod, kom endast en person fram för att vittna.

Översatt från version