Ökad bevakning av asylboenden
För att förebygga att asylboenden råkar illa ut, som det i Munkedal i oktober, ökar Migrationsverket bevakningen av asylboenden. (Foto: Adam Ihse /AFP/Getty Images)


Migrationsverket ökar bevakningen av asylboenden i Stockholmsområdet med anledning av att 14 personer, som misstänks ha planerat att attackera ett asylboende i Nynäshamn, greps i måndags kväll.

– Jag vill säkra upp, både för dem som vistas hos oss och vår personal, tills vi vet vad polisens utredning visar, säger Migrationsverkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall till TT.

Polisen hade fått in flera tips, och i männens bilar hittades påkar, knivar, järnrör och yxor. När de fjorton personerna greps befann de sig inte långt från det asylboende som polisen misstänker var målet för en attack. På boendet, som är ett upphandlat asylboende, bor närmare hundra personer – vuxna och barn.

Beslutet om utökad bevakning av samtliga boenden togs under gårdagen, och rör än så länge bara Stockholmsområdet. Hur länge bevakning kommer att pågå är inte klart, säger Monica Karum Bergvall.

– Tills annan information når mig kommer den att vara, säger hon och fortsätter:

– Man blir bestört att det finns personer som har den synen på andra människor som flytt krig och hemskheter. Nu får vi se vad polisens utredningar visar.

Beredskapen höjs efter bränder på asylboenden