Ojämn film räddas av ensemblen
Kristen Wiig på Time Magazines fest. (Foto: AFP/Stan Honda)


  • Titel: Bridesmaids
  • Produktionsår: 2011
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Paul Feig
  • Medverkande: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Chris O’Dowd, Melissa McCarthy, Rose Byrne m fl.
  • Kommer ut: 111123

Av titeln att döma, skulle man lätt kunna anta att detta är en romantisk komedi. Så är dock inte fallet, då det är mer av en regelrätt komedi. Bitvis är detta en riktigt rolig film, men vissa skämt är bättre än andra, vilket resulterat i en ganska så ojämn film.

Filmen cirkulerar kring Annie (Wiig), vars bästa vän, Lillian (Rudolph), ska gifta sig. Detta är inte lätt för henne att hantera, då hennes eget liv är lite av en katastrof. Det hela blir inte lättare av att Lillians nya vän, Helen (Byrne) tar över vad som ska vara hennes ansvar. I och med att Annie dessutom är ganska klantig, följer snart en rad av olyckor.

Wiig, som även skrivit manuset, har sin bakgrund i sketchprogrammet ”Saturday Night Live” (Lorne Michaels, USA) som rullat på lördagarna sedan 1975. Detta skulle kunna förklara varför denna film känns mer som en rad av löst ihopsatta sketcher, vilket blir tydligt exempelvis när Annie ska träffa en blind date som aldrig blir av. Denna sekvens har inget med resten av filmen att göra, vilket gör att den känns en aning onödig, även om det är en ganska så lustig sekvens.

”Bridesmaids” är, som sagt, bitvis en riktigt rolig film. Som när alla brudtärnorna ska gå och prova klänningar direkt efter de varit på en brasiliansk restaurang. Panik utbryter när de upptäcker att de fått matförgiftning.

Andra sekvenser faller platt, som Annies rumskamrater som består av ett motbjudande brittiskt syskonpar; de är inte roliga, de är bara äckliga. För det mesta håller filmen dock hög kvalité, vilket mest beror på att de största rollerna spelas av några av Hollywoods roligaste skådespelerskor. Bäst är Melissa McCarthy som den charmiga Megan. Hon är lysande i varje scen hon medverkar i.