Offren för giftiga kinesiska soffor får 30 miljoner dollar i ersättning
British High Court i London. High Court tilldelade i måndags offren för giftiga kinesiska soffor 30miljoner dollar i ersättning. (Arkivfoto: Bruno Vincent / Getty Images)


Hundratals brittiska konsumenter som fått svåra brännskador från giftiga soffor tillverkade i Kina kommer att få en sammanlagd ersättning på 30 miljoner USA-dollar.

High Court i London godkände uppgörelsen som involverade över 1500 britter för vad som tros vara den största grupprocessen för konsumenter i brittisk historia. Fallet är det senaste i en rad av rättsprocesser rörande förorenade produkter som tillverkats i Kina.

Offren fick brännskador och huden flagnade av på grund av kemikalien DMF (dimetylfumarat) som hittades i skinnsoffor som tillverkats av de kinesiska företagen Linkwise och Eurosofa. Andra drabbades av andningsproblem och irritation i ögonen. Behandlingen av sofforna med DMF var avsedd att förhindra mögelangrepp under transporten från Kina och under den efterföljande lagringen.

– Många drabbades av allvarliga hälsoproblem endast på grund av den nya soffan som de valt. I början fanns det en verklig rädsla eftersom ingen visste vad orsaken var. Det tog nio månader för läkarna att identifiera kemikalien. Vissa människor trodde att de hade hudcancer eller var döende, sade Richard Langton i ett uttalande. Langton är delägare  på företaget Russell Jones & Walker och var den som företrädde gruppen i rätten.

Yvonne Dalton från Bristol sade till BBC att hennes soffa gav henne frätskador, till och med ett år efter köpet. Dalton sade att hon började få problem i april 2008 och trodde att hon hade fått ett insektsbett. Fram till mars 2009 hade hon varit hemma från jobbet i två månader.

Efter användning av krämer, lotioner, antibiotika, steroider, och gjort två biopsier så hittades orsaken –  det var hennes lädersoffa som tillverkats i Kina.

– Huden bara flagnade
av hela tiden. Det var mycket, mycket smärtsamt, jag kunde inte sova på natten, jag kunde inte gå omkring, jag kunde inte köra bil, sade Dalton till BBC.

EU har nu förbjudit användningen av DMF i lädersoffor.

– Vi tror att många soffor med DMF fortfarande används. Alla som utvecklar symtom bör genast konsultera sjukvården. Alla som inte har anmält skadeståndskrav ännu bör söka hjälp eftersom tiden är knapp för att få skadestånd, sade Langton.

Det brittiska åtalet om giftiga soffor väcktes mot tre brittiska detaljhandlare – Argos, Land of Leather och Walmsleys. Alla tre medgav ansvar. I London fann en domstol i måndags att mellan 1500 till 2000 offer skulle kunna få en ersättning på mellan 1 815 och 15 400 dollar beroende på hur allvarliga deras symptom varit.

Ersättningen kommer att påverka bara dem som köpt sina produkter från Argos och Walmsleys. En tidigare High Court-dom konstaterade att 300 kunder som hade köpt de felaktiga sofforna från Land of Leather inte hade rätt till ersättning, eftersom möbelföretaget gick i konkurs i januari 2009.

Det beslutet kommer sannolikt att prövas i appellationsdomstolen.

Farhågor om bristande säkerhet när det gäller produkter som tillverkats i Kina har ökat under senare år.

År 2008 visade det sig att kinesiska mjölkpulvertillverkare hade blandat in det giftiga ämnet melamin i sina produkter, vilket ledde till att tusentals spädbarn blev sjuka och flera dödsfall inträffade.

Tidigare denna månad tilldelade en domare i New Orleans sju familjer mer än 2,6 miljoner dollar för förluster orsakade av giftiga kinesiska gipsskivor i sina hem. Domare Eldon E. Fallon fällde domen mot svaranden Taishan Gypsum Co Ltd, den kinesiska tillverkaren av gipsskivor.

– Men det finns inga garantier för att familjerna kommer att få pengarna. Det finns inga tillgångar om de åtalade vägrar betala. Vi kan inte göra någonting utan pengar, sade Orlando från hemmet som familjen nu hyr. Taishan Gypsum gick inte emot rätten.

Domen kommer mindre än en vecka efter att amerikanska Consumer Product Safety Commission (CPSC, konsumenternas kommission för produktsäkerhet) rekommenderade att ett hem med kinesiska gipsskivor borde saneras.

CPSC:s rapport kräver att alla tänkbara gipsskivor med utsläpp, alla brandlarm, alla elektroniska komponenter och ledningar och alla rörledningar till gassystemet, samt sprinklersystem för brandbekämpning avlägsnas. Orsaken var misstanke om korrosion.

I en del sorter av kinatillverkade gipsskivor, som befanns släppa ut betydligt större mängder av svavelväte jämfört med andra gipsskivor, förmodades kemikalierna orsaka korrosion. Vissa prover som testades av utredarna visade 100 gånger högre halter av svavelväte jämfört med gipsskivor tillverkade utanför Kina.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34153/