Offer från massakern på Himmelska Fridens torg talade på presskonferens
(Från vänster till höger) Michael Horowitz, Fang Zheng, representanter från Ossur Corporation; David McGill och Shane Namack, kirurgen Dr Mike Corcoran. The Ossur Corporation tillhandahöll protesdelarna gratis och Dr Corcoran gjorde proteserna. (Wang Yang / The Epoch Times)


Efter att ha levt i tjugo år utan ben efter massakern på Himmelska Fridens torg 1989, kunde demokratidemonstranten Fang Zheng gå upp till podiet i Capitol Building, Washington DC, på sina nya benproteser.

Det var när han försökte rädda en annan demonstrerande student som Fangs ben krossades av en av regimens stridsvagn under fjärde juni-massakern. Innan dess var han en lovande diskuskastare med OS-ambitioner.

Fang och hans familj, fru och dotter, fick möjlighet att komma till USA i februari tack vare Michael Horowitz på Hudsoninstitutet. Han fick sin protes den första september, och efter en månads behandling kan han nu stå och gå.

Fang talade på en presskonferens på Capitol Hill i Washington DC. En av studentledarna från demonstrationen på Himmelska fridens torg 1989, Chai Ling, översatte åt honom.

Fang uttryckte sin glädje över att vara där och berättade att han kände sig mycket lyckligt lottad. Han sade att han är mycket tacksam för den fantastiska vård han fått av snälla människor och vänner i närheten.

Fang visste inte att det fanns en bild från tiden då han var skadad. Han påpekade att det fortfarande är mycket svårt för kineser att få information om massakern på grund av regimens hårda kontroll av media.

Han talade om människor som fortfarande förföljs och är hjälplösa i Kina. Fang anser att det som det kinesiska folket behöver mest är informationsfrihet – det som kommunistregimen fruktar mest.

– Vi kommer att fortsätta föra fram sanningen tills rättvisa skipats, sade han.

På en fråga från en reporter svarade Fang att den största skillnaden han känt sedan han anlänt till USA är att här kan han uttrycka sig fritt. Han hoppas att han kan bli en röst för folket i Kina som inte har någon röst.

Bob Fu från China Aid, Feng Congde och Chai Ling från Humanitarian China och Yang Jianli från Civic Force talade också vid konferensen. Tillsammans med Fang delade de ut gåvor till Ossur Corporation som donerat delar till proteserna och till Mike Corcoran, Fang’s kirurg.

Horowitz gick Pekings hemliga agenter som avlyssnat Fangs telefonsamtal till mötes och skänkte en målning till dem som gåva för att de hade lyssnat så noga på konversationen mellan Fang och en tysk journalist. Detta kan vara anledningen till att Peking var tvungen att låta Fang och hans familj komma till USA, funderade Horowitz.

Vid avslutningen av konferensen dansade Fang och hans fru tillsammans för första gången i sitt tioåriga äktenskap och alla jublade. Precis som Chai sade ”Kan det bli ett bättre slut!”.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23661/


Fang och hans familj. (Wang Yang/The Epoch Times)

Fang och hans familj. (Wang Yang/The Epoch Times)