Offer för vräkningar i Kina: Vi vill ha ett hem
Den före detta advokaten Ni Yulan, som nu är hemlös och handikappad efter två år av tortyr och misshandel i fängelset. (Foto: Epoch Times)


Offer för tvångsavhysningar i Peking, Shanghai och andra områden i Kina visade upp sin svåra situation på World Habitat Day. De gick protestmarscher och talade om sina erfarenheter att bli vräkta och få sina hus rivna av myndigheterna.

Himmelska fridens torg i Peking var fullt av folk under det veckolånga kinesiska nationaldagsfirandet. Somliga kom dock för att uppmärksamma World Habitat Day, en dag som FN instiftat och som inträffar den första måndagen i oktober varje år.

Ni Yulan, före detta människorättsadvokat från Peking, sade till Voice of America (VOA) att hon och många andra begav sig till Himmelska fridens torg för att protestera och att de övervakats noga av polis.

– Avsikten var att protestera mot illegala rivningar och illegal konfiskering av personlig egendom. Som vanliga kinesiska medborgare ber vi bara om tak över huvudet, så vi kan leva ett normalt, enkelt och ostört liv, sade Ni.

Ni tvingades bort från sitt hem inför Peking-OS 2008. När hon demonstrerade mot vräkningen greps hon och utsattes för sexuella övergrepp av poliser och andra ansvariga. Senare dömdes hon till två års fängelse för att ha ”stört den allmänna ordningen”. När hon satt i fängelse utsattes hon för svår tortyr som gjort henne handikappad för livet. Hennes advokatlicens drogs också in. Ni är idag en hemlös petitionär, som behöver rullstol för att ta sig fram.

Den 14 april släpptes Ni ur fängelset och i juni, när Southern People Weekly publicerade en intervju med henne tog myndigheterna genast bort den från internet och propagandadepartementet hotade tidningen med en utredning. Vid det laget hade dock nyheten redan cirkulerats av bloggare och väckt mycket känslor.

Nis make Dong Jiqin sade till Sound of Hope Radio:
– World Habitat Day handlar om att alla ska ha ett hem. Regeringen och deras korrupta ämbetsmän har ingen rätt att ta våra hem från oss. Säger de inte att rätten att leva är den primära rättigheten? Vi har inget hem att leva i, så vi har berövats vår rätt att leva.


Offer för vräkningar och tvångsrivningar höll ett symposium i Peking den 2 oktober 2010. (Med tillstånd av Civil Rights and Livelihood Watch)

Offer för vräkningar och tvångsrivningar höll ett symposium i Peking den 2 oktober 2010. (Med tillstånd av Civil Rights and Livelihood Watch)

Dong har tagit initiativ till en konsthändelse med namnet ”Jag vill ha ett hem”, som består av en fotosamling från offer för tvångsrivningar.

Dong talade även med VOA och sade:
– Det finns många människor vars hem har rivits mot deras vilja. Många protesterar genom att sätta eld på sig själva, kasta molotovcocktails eller lägga sig framför bulldozers. Människor har använt alla möjliga sätt att protestera mot dessa illegala rivningar. Det här är anledningen att jag startade den här fotosamlingen, ”Jag vill ha ett hem”.

En del människor har skickat bilder på sig själva framför ruinerna av sina före detta hem, hållandes en trasig golvplatta som en symbol för deras nederlag och smärtsamma förlust.

Bland de som protesterade
fanns en kvinna vid namn Wang Yuqin. Hennes make hade nyligen släppts ur fängelset efter att ha avtjänat ett tvåårigt straff för att ha stänkt svavelsyra på rivningslaget.

I Shanghai vandrade människor omkring utanför den kommunala bostadsstödsbyrån. Polisen skickade dit fordon som blockerade allmänheten från att komma nära byggnaden.

I Zhejiangprovinsen gick en grupp bestående av ett tjugotal offer för tvångsrivningar till provinsregeringens byggnad för att appellera. De stoppades av polisen och en person greps.

En kvinna med efternamnet Zhu som tidigare bodde i Hangzhou i Zhejiangprovinsen sade till Radio Free Asia att flera dussin familjer i hennes distrikt vräktes under en enda vecka i september. Hon tillade att alla som deltog i marschen var hemlösa.

– Nu firar de korrupta ämbetsmännen nationaldagen, men vi är hemlösa. Vad kan vi göra? Protesten idag fick oss i alla fall att känna det som om några bryr sig om oss, sade hon.

FN har utsett den första måndagen i oktober varje år till World Habitat Day. Tanken är att man ska reflektera över tillståndet på sin egen hemort och allas grundläggande rätt till en anständig bostad.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43981/