Offer för miljöförgiftning demonstrerade i Hunanprovinsen
Nästan tusen personer demonstrerade mot miljögifter som tros ha förgiftat folk i Hunanprovinsen. (Foto från internet)


Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua rapporterade att nästan tusen demonstranter samlades framför lokala regerings- och polisbyggnader i Liuyang i Hunanprovinsen förra veckan. Demonstranterna rasade mot den miljöförgiftning som tros ha förgiftat folk på orten.

Enligt Radio Free inträffade en storskalig kadmiumförgiftning i juli i byn Shuangqiao. Runt 200 bybor förgiftades och två dog. Hongkongbaserade Ta Kung Pao rapporterade att det äldsta offret var 80 år och det yngsta bara ett år.

En läkare från sjukhuset i Zhentou sade att fyra bybor var kvar på sjukhus efter incidenten eftersom kadmiumnivåerna i hans kropp var högre än vad som anses säkert.

Kadmiumföroreningarna anses komma från den närbelägna kemifabriken Xianghe. Som ett resultat av protesterna har fabriksdirektören gripits av polis och chefen samt den biträdande chefen för stadens miljöskyddsbyrå har stängts av från sina arbeten.

Xianghe-fabriken ligger i området Zhentou i staden Liuyang. Det har under sex år varit föremål för klagomål från bybor som säger att den har förgiftat området och lett till farliga nivåer av kadmium, indium och andra tungmetaller i dricksvattnet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20533