Offer för brandkatastrofen i Shanghai hävdar att donationer förskingrats
Den 15 november 2010 bröt en storbrand ut i ett 28-våningshus för lärare i Jingan-distriktet i Shanghai. (Epoch Times arkivbild)


Efter att donationer och kompensationer efter den stora brandkatastrofen i Shanghai förra året betalats ut, undrar offrens familjer var resten av pengarna tagit vägen. Sammanlagt donerades 44,8 miljoner yuan till offren, men enligt ett öppet brev har de bara fått ut 4,2 miljoner.

Eldsvådan den 15 november i fjol i 28-våningshuset i Shanghai ledde till 58 döda och 71 skadade. De direkta ekonomiska skadorna uppgick till 158 miljoner yuan.

Wang Hong, en av de överlevande, ledde en grupp av 21 offer som skickade ett öppet brev till myndigheterna i Shanghai där man bad dem att offentliggöra information om insamling och fördelning av donationer. Det öppna brevet visade även alla donationer som publicerats av tidningar och välgörenhetsorganisationer i Shanghai. Sammanlagt uppgick de till 44,8 miljoner yuan.

Dessutom stod att fram tills nu har bara 4,2 miljoner yuan betalats ut. Delar av brevet publicerades på en blogg som drivs av gruppens advokat, Yuan Yulai.

Brevet väckte snabbt uppmärksamhet i kinesiska medier. Yuan skrev på sin blogg den 7 september att han fått intervjuförfrågningar från 20 olika mediakanaler efter att han publicerade brevet. Somliga medier ombads dock av myndigheterna att inte rapportera om detta, enligt Yuan.

Jinan-avdelningen av Shanghai Charity Foundation, en välgörenhetsorganisation med kopplingar till den kinesiska regimen, sade den 6 september att de fått 54,7 miljoner yuan i donationer och att man delat ut 28,3 miljoner.

Detta övertygade dock inte kritikerna. Wang Hong, organisatören bakom det öppna brevet, ifrågasatte hur pengarna egentligen exakt distribuerats och varför Shanghai Charity Foundation inte kunde presentera en uppställning med alla utbetalningar. Han ifrågasatte varför Shanghai Charity Foundation kom ut för att förklara saken och inte någon högre ansvarig. Wang hävdar att stora summor har förskingrats.

Varken Shanghai Charity Foundation eller Shanghais byrå för civila ärenden ville svara på dessa frågor när Epoch Times kontaktade dem, utan avböjde att kommentera.

Invånare som Epoch Times kontaktat var av åsikten att pengarna försvunnit in i byråkratin och uttryckte bitterhet. Qu, från Jingan-distriktet sade:

– Många kinesiska välgörenhetsorganisationer leds av kommunistpartiet. Det politiska systemet gör så att de kan suga blodet ur allmänheten.

Efter eldsvådan gav regimen 915 000 yuan för varje dödsoffer till de efterlevande, men somliga familjer accepterade inte betalningen eftersom de ansåg att den var otillräcklig. En del gav med sig efter ett tag, men andra fortsätter att kämpa för vad de anser är en skälig ersättning.

Jia, från Zhengzhou i Henanprovinsen, är involverad i välfärdsfrågor och har följt det här fallet. Hon uttryckte frustration:

– Jag kan inte beskriva den här hanteringen med ord, de har ätit upp välgörenhetspengarna och svalt sitt samvete samtidigt.

Advokaten Yuan Yulai har inte lyckats spåra donationer och betalningar. Han har en pågående blogg om alla de många regeringsdepartement han varit i kontakt med hittills.

Det kinesiska folkets förtroende för välgörenhet, särskilt de som har någon statlig koppling, har nått sin lägsta punkt. I juni i år blev en ung kvinna vid namn Guo Meimei, som påstod sig arbeta för kinesiska Röda korset, ökänd efter att ha visat upp sin luxuösa livsstil. På bilderna, där hon till exempel poserade med märkesväskor och en lyxbil värd en förmögenhet, såg det kinesiska folket exemplet på hur de med goda kontakter kallblodigt använder välgörenhetspengar för sig själva.

En artikel i Chinese Economic Weekly den 6 september rapporterade att mellan juni och augusti i år har kinesiska välgörenhetsorganisationers donationer minskat med 86 procent jämfört med samma period förra året.

Översatt från engelska.