Offentligt missnöje med extrema luftföroreningar i Kina
Smoggen i Peking låg "utanför skalan" (index) nyligen, vilket tvingade till och med statliga medier att skriva om det. (Foto: Weibo.com)


Kinesiska akademiker, bloggare och till och med statliga medier har uppmanat kommunistpartiet att släppa greppet om statliga myndigheter så att man kan rapportera korrekt om de luftföroreningar och den smog som har svept in Peking och dussintals andra kinesiska städer de senaste dagarna.

Enligt rapporter hade Kina några av de värsta luftföroreningar som har uppmätts under helgen. Detta har lett till krav på att den officiella kinesiska meteorologiska vetenskapsakademin ska fråntas sin status som mätstation.

Mer än 30 städer, däribland Peking, har varit täckta av tät smog under de senaste dagarna.

”Det här institutet har uppträtt oansvarigt och förfalskat och mörklagt data i sina uppskattningar av sopförbränningsprojektet i Qinhuangdao Väst, särskilt vad gäller allmänhetens deltagande,” skrev Mao Da, forskare vid Pekings normaluniversitet på sin mikroblogg, enligt Radio Free Asia.

”Det här är vanligt bland alla de organ som har som uppgift att bedöma miljön,” fortsatte han. Föroreningarna var tydligen så svåra att en fabriksbrand i Zhejiangprovinsen i östra Kina inte upptäcktes på nästan tre timmar, på grund av den täta dimman, enligt statliga China Daily.

Ett antal kinesiska städer, däribland den ökända kolstaden Linfen, som har kallats ”världens mest förorenade stad” har drabbats av föroreningar i luften, på marken och i vattnet. Mycket av föroreningarna kommer från att man bränner kol. Kina är det land i världen som bränner mest kol. Föroreningar tonas ofta ner i officiella medier, och invånare måste söka sin information från utländska ambassaders luftmätningar för att få veta hur tillståndet är. USA:s ambassad har publicerat omanipulerad luftkvalitetsinformation på nätet, men detta har den kinesiska regimen fördömt och anklagat USA för att ”lägga sig i” landets ”inre angelägenheter”.

I Peking låg partikelindexet PM 2.5 utanför skalan. På lördagen rapporterade statliga medier att det hade nått 993 mikrogram per kubikmeter. Världshälsoorganisationen har sagt att hälsosamma nivåer på PM 2.5 är under 25 mikrogram per kubikmeter.
Sådana partiklar, som är en trettiondel så stora som ett mänskligt hårstrå är brett, kan nå långt ner i lungorna. På söndagen rapporterade statliga medier att föroreningarna i huvudstaden nådde de högsta nivåerna på skalan, och staden utfärdade en ”orange smogvarning”.

Det faktum att statliga medier alls rapporterar omfattande om Kinas luftproblem sågs som en spricka i den kinesiska regimens kontroll över media på känsliga områden.

Kommunistpartiets språkrör Global Times skrev i en ledarartikel på måndagen att eftersom många städer i östra Kina låg täckta i smog, borde man rapportera mer transparent om Kinas smogproblem.

I artikeln stod: ”Luftföroreningarna på senare tid har verkligen varit en varningsklocka: Om vi fortsätter på den här utvecklingsvägen i stället för att justera den, kommer den långsiktiga skadan att bli allvarlig.”

Översatt från engelska