Offentliganställda i Kina beordras röka mer
Rökning är vanligt i Kina. Ändå beordras offentliganställda i Hubei att röka mer för att rädda den lokala ekonomin.


De offentliganställda i den kinesiska provinsen Hubei, har fått en order från sina överordnade om att röka mer av de lokalt producerade cigaretterna. Annars riskerar de att få böta.

Enligt statliga medier ska de offentliganställda i länet Gong’an i centrala Kina blivit tillsagda att röka 230 askar per år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De avdelningar i länet som inte uppfyller sina mål ska bötfällas.

Den ovanliga ordern har utfärdats för att öka försäljningen av lokalt tillverkade cigaretter.

– Ordern ska via cigarettskatten främja den lokala ekonomin, säger talesmannen Chen Nianzu, talesman för marknadsutvecklingen i länet Gong´an, till Global Times.

Åtgärden skulle också kunna vara ett trick för att stödja de lokala cigarettmärkena såsom Huanghelou, som står under hård press från konkurrenterna, menar Global Times.

Kina har 350 miljoner rökare, varav en miljon dör av rökrelaterade sjukdomar varje år.

Mer är hälften av alla manliga läkare i Kina röker, nu vill regeringen att de ska bryta sina rökvanor för att föregå med gott exempel skriver AFP.

Inför OS i Kina 2008 års ville man att det skulle bli ett ”rökfritt OS”. Experter menade emellertid att Kinas djupt rotade vana att röka är den största utmaningen för denna förändring. Till och med en av Pekings tjänstemän medger att det största hindret för rökförbudet inte är ekonomiskt, utan den väl etablerade rökkulturen.

Rökning har i Kina blivit en kultur; att ge cigaretter som presenter, att dela ut cigaretter eller acceptera dem från andra ses som en slags social artighet. Att skänka cigaretter vid bröllop har blivit ett mode.

Tidigare relaterad artikel om rökning i Kina:

http://www.epochtimes.se/articles/2007/11/16/13579.html