Offentliga tjänstemannaposter populära bland kineser
Folk strömmar in i Nanjing Female Technical Secondary School för provet till att bli offentlig tjänsteman förra året i Nanjing, Jiangsuprovinsen. Över 1,5 miljoner kandidater ska ha ansökt för att göra provet förra året, något som bland vissa internetkommentatorer ses som ett ohälsosamt fenomen i det kinesiska samhället. (ChinaFotoPress/Getty Images)


Ansökningar till 2013 års prov för att bli offentlig tjänsteman sägs ha överstigit 1,5 miljoner i år. Med tanke på att det endast finns 20 800 lediga platser inom Kinas byråkrati får de sökande räkna med tuff konkurrens för en eftertraktad statlig post.

Fenomenet att så många vill ha ett sådant stillasittande, underbetalt arbete har satt igång en debatt på internet, där många drar slutsatsen att det är en återspegling av den låga moralen i det kinesiska samhället.

Beijing News rapporterade
att ett stort antal kandidater söker jobb i kommissionen för minoritetsärenden (som är ansvarig för relationen mellan centralregeringen och etniska minoriteter i Kina) och nationella statistikbyrån. Det mest eftertraktade jobbet är hos det sistnämnda, som innehar rekordet i form av 9 411 ansökningar för en ledig plats. 11 158 personer hade skickat in ansökningar till tre lediga platser hos kommissionen för minoritetsärenden.

132 poster har inte några sökande överhuvudtaget eller sökande som är ickekvalificerade, enligt preliminär statistik från den statliga administrationen för offentliga tjänstemän. Dessa poster är emellertid i avlägsna, fattiga områden eller kräver särskilt expertis.

– De flesta poster som inte har några sökande förknippas med traditionellt impopulära sådana, som de inom meteorologiinstitut eller postkontor och tillsynsmyndighetsposter på avlägsna platser, sade Li Yongxin, utbildningsforskare i Kina, till Beijing News.

Internetanvändare och bloggare anser att den verkliga orsaken till det stora antalet sökande helt enkelt beror på lathet. ”Vad tycker du om folk som jobbar inom staten?”, frågade en person. En internetanvändare svarade: ”Gör jobbet sakta, häll sedan upp en kopp te, och börja läsa tidningen…”

En annan person skrev på internetforumet Nihaowang: ”Det är inte bra när över 77,5 procent av högskoleelever i Kina så gärna vill söka statliga jobb. Den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev sade en gång att om unga människor i ett land tävlar om tjänstemannaposter, kan hela landet bli korrupt i grunden.”

På sin blogg skrev Zhou Xinghai, Ya’an E-commerce Corporations chef i Jiangsuprovinsen: “Enligt regeringens aktuella bestämmelser ska inte lönen för en tjänstemannapost vara hög. Men varför söker så många jobb i regeringen? Det finns bara en orsak: Man kan sko sig i dessa jobb. Det skulle vara skrämmande om alla unga människor har en sådan ’syn’ på statliga poster.”

Översatt från engelska.