Offentliga ämbetsmän i Guizhou åtalade i sexskandal


Den 8 april genomförde folkdomstolen i Xishui-häradet i Guizhouprovinsen en sluten rättegång mot några offentliga ämbetsmän som utnyttjat unga flickor sexuellt. Ärendet har väckt uppmärksamhet i hela landet. Sju misstänkta, varav fem offentliga ämbetsmän, stod åtalade.

Anledningen att rättegången inte var öppen för allmänheten berodde på att det involverade både minderåriga och frågor rörande privatliv. Trots detta hade hundratals arga människor samlats utanför rättssalen. Domstolen har valt ett datum för att offentliggöra utslaget.

Li Ling, medlem av Xishi härads partikommitté, sade till Voice of America att de inblandade ämbetsmännen endera avskedats, stängts av eller fått sin lön fryst.

Zeng Ning, frilansjournalist från Guiyang, menade att detta fall bara är ännu ett symptom på den moraliska bankrutt och fritt härjande korruption som råder i dagens Kina.

– Se vad som hänt med Kinas utbildningssystem: unga flickor lurades av sina lärare att bli prostituerade åt offentliga ämbetsmän. Det verkar som att vissa lärare inte har några gränser för vad de kan ta sig till på elevers och föräldrars bekostnad. Jag anser att den här händelsen borde fördömas av samhället och att de där ämbetsmännen ska drabbas av hårda rättsliga konsekvenser, sade Zeng.

Li Yuanlong, som tidigare var reporter på Bijie Daily, sade att ett sådant avskyvärt brott borde avgöras i en högre instans snarare än i häradets folkdomstol. Han misstänker att högt uppsatta myndighetspersoner i hemlighet skyddar de åtalade. Han noterade även den manipulativa, urskuldande terminologin som används både av rätten och media, ”besöka unga prostituerade”.

Li menar att det här inte är rätt terminologi. När man säger att ämbetsmännen ”besökt prostituerade” antyder det att det var ett utbyte mellan samtyckande vuxna. Hade det varit så skulle inget åtal väckts och de inblandade hade bara bestraffats administrativt. Vad som hände i det här fallet var att unga flickor utnyttjades sexuellt mot sin vilja, vilket borde ses som våldtäkt, sade Li.

Pekingadvokaten Li Heping sade att våldtäkt mot unga flickor ska straffas strängt, minst mellan tre och sju års fängelse.

– Att våldta en ung flicka kan ge över sju år i fängelse. Gärningsmannen kan till och med dömas till döden i allvarliga fall, sade han.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15182/Orginalartikel på kinesiska