Oegentligheter under rättegång mot kinesiska aktivister
Aktivisterna Liu Ping, Wei Zhongping och Li Sihua är åtalade i Jianxiprovinsen för krav om redovisning av högt uppsatta tjänstemäns tillgångar. (Foto:Weibo.com)


En mycket uppmärksammad rättegång mot tre kinesiska aktivister ajournerades i tisdags på grund av dispyter kring förfarandet. Vittnen har satts i husarrest och advokater har trakasserats utanför domstolen.

Förhandlingarna återupptogs i åtalet mot aktivisterna Liu Ping, Wei Zhongping och Li Sihua i Jiangxiprovinsen, efter ett uppehåll sedan slutet av oktober. Rättegången var stängd för alla utom advokaterna och några anhöriga till de åtalade, skrev The Guardian.

”Eftermiddagens domstolsförhandlingar slutade efter en timme”, berättade Liu Pings advokat, Yang Xuelin, för Radio Free Asia (RFA). Han sade att rättegången skulle fortsätta under onsdagen.

Advokaterna oroades av att rättegången var sluten.

Si Weijiang, en av Lius advokater, berättade för RFA att rättegången ”har blivit en hemlig förhandling, där endast två familjemedlemmar släpptes in i domstolen för att ta del av domstolsförhandlingarna”. Han sade vidare att ”domstolen har brutit mot reglerna om öppen rättegång”.

När domstolen vägrade starta rättegången avsade sig advokat Yang Jinzhu uppdraget i protest, berättade advokat Pu Zhiqiang till Reuters. 

Advokaten Si Weijiang bestrider åtalspunkten ”olaglig sammankomst”. Enligt honom är det hela ganska löjligt. ”De tog bara bilder utanför en lägenhet”, sade han.

De tre aktivisterna greps efter att de höll upp plakat till stöd för andra aktivister som fängslats för sina aktiviteter, och för att sedan ha publicerat foton av gruppen på internet, sade China Change. Det var grunden för anklagelsen ”olaglig sammankomst”. 

Utanför domstolen omringade 200 människor advokaterna och de anhöriga när de närmade sig. De knuffade dem, förolämpade dem och slängde lera mot dem medan de väntade utanför.

De kallade advokaterna för förrädare och skurkar, sade advokaten Pu Zhiqiang. Han tror att dem var inhyrda av regimen för att trakassera advokater och släktingar.

Familjemedlemmar berättade för Guardian att polisen hållit flera av försvarets vittnen och deras familjer i husarrest i sina hem med mobiltelefonern avstängda. Inga av vittnena tilläts att vittna vid rättegången i tisdags.

De tre aktivisterna greps i april misstänkta för att ”anstiftan till omstörtning av makten”, och anklagades senare dessutom för ”olaglig sammankomst”, anklagelser som ofta används av det Kinesiska kommunistpartiet för att låsa in aktivister.

Liu och Wei anklagades också för att ha ”underminerat upprätthållande av lagen”. Upprinnelsen till detta var ett inlägg som Liu skrev på internet förra året om en rättegång mot Falun Gong-utövare.

Alla tre har varit aktiva i den Nya medborgarrörelsen, en löst sammanhållen grupp medborgare som har tryckt på för att högt uppsatta partitjänstemän ska redovisa sina tillgångar, som politiker i väst gör. Trots att Xi Jinping i början av sin mandatperiod talade om att ta itu med korruptionen, säger kritiker att regimen har slagit ned på medborgare som avslöjar oförrätter och aktivister som kräver att tillgångar öppet redovisas.

Översatt från engelska.