Occupy-rörelsen kommer inte att sluta som 1989
Den tidigare kinesiske studentledaren Zhou Fensuo, på plats i Hongkong under de pågående demokratiprotesterna. (Foto: Zhou Fengsuo/Facebook.com)


Den före detta studentledaren Zhou Fengsuo, som var med vid demokratiprotesterna på Himmelska fridens torg 1989, tror att kampen för demokrati kommer att bestå i Hongkong även om demonstranterna körs iväg från gatorna.

Zhou var i Hongkong mellan den 2 och den 8 november för att titta på och tälta vid demonstrationsplatserna, tala till folkmassan och visa sitt stöd för de studentledda prodemokratiska demonstrationerna.

I en intervju med Telegraph, lovordade den 47-årige San Franciscobon studenternas ”orubblighet och mod”, och tillade att Paraplyrörelsen är ett ”uppvaknande för Hongkong”.

Zhou imponerades också av hur städad ockupationen är.

”Den kinesiska kommunistregimen beskriver situationen i Mongkok som kaotisk och skrämmande, men i verkligheten ser det rent och snyggt ut vid platsen”, berättade Zhou för Radio Free Asia (RFA).

Likheter och skillnader

När Zhou får frågan om det går att jämföra Occupy-rörelsen med protesterna på Himmelska fridens torg 1989, sade han: ”Rörelserna är identiska vad gäller idealism, självuppoffring, fredliga och rationella tillvägagångssätt såväl som en stark känsla av gemenskap.”

Det är emellertid skillnaden mellan de två studentrörelserna som förklarar varför den i Hongkong kommer att bestå medan den i Peking 1989 misslyckades.

Zhou sade att Hongkongs studentorganisationer sträcker sig tillbaka nästan sextio år, medan Pekings självständiga studentfederation fanns i knappt två månader innan den slogs ner.

I och med att studentorganisationerna är väletablerade kan de föra vidare arvet från demonstranterna efter att dessa har körts bort från gatorna.

Det underlättar att Hongkong fortfarande har politiska partier, självstyre gentemot Kina och har fri press, till skillnad från fastlandet, tillade Zhou.

Efter att den kinesiska regimen körde in med stridsvagnar och tog till vapen på Himmelska fridens torg för 25 år sedan, dolde och censurerade Kinesiska kommunistpartiet informationen om massakern så till den grad att fastlandskineser nästan inte vet någonting om studentprotesterna.

Men eftersom Hongkong är annorlunda ”kan regeringen inte besegra dessa uppväckta ungdomar”.

Upprensning väntas

Som det ser ut kommer ungdomarna i Hongkong förmodligen ganska snart att jagas bort från gatorna.

På måndagen den 9 november gav Hongkongs högre domstol polisen fullmakt att bistå myndigheterna att få bort demonstranter från två av de tre ockuperande platserna.

Dagen efter meddelade chefssekreteraren Carrie Lam att Hongkongs regering tänker ta hårdare tag mot studenterna och kommer inte föra någon mer dialog med dem.

Lam bad också studenterna att ”frivilligt och fredligt” lämna de ockuperade områdena.

Mycket talar för att polisen i Hongkong emellertid inte kommer att ta till våld den här gången.

Omkring 7 000 poliser kan komma att sättas in, men enligt uppgift kommer de inte att använda batonger för att köra iväg demonstranterna.

Zhou och hans gamla studentkamrater som demonstrerade på Himmelska fridens torg behöver kanske inte heller oroa sig att Kina kommer med stridsvagnar och soldater.

På en presskonferens med USA:s president Barack Obama vid Apec-mötet i Peking på onsdagen sade Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping att den centrala regeringen inte kommer att ingripa för att ta itu med demonstrationerna i Hongkong.

Xi tillade att lag och ordning och allmän säkerhet i Hongkong måste upprätthållas, och hans hänvisning till allmän säkerhet tyder på att ett våldsamt nedslag inte är troligt.

Om Xi står vid sitt ord kommer inte omvärlden att få bevittna ett tragiskt slut på Paraplyrörelsen, till skillnad från vad som hände på Himmelska fridens torg 1989.