Observatörer anser att det ryska valet var orättvist
Rysk kravallpolis slår en ring runt hundratals oppositionella aktivister på Pushkintorget i Moskva den 5 mars. (Foto: John MacDougall /AFP /Getty Images)


En dag efter att Vladimir Putin vunnit presidentvalet med 64 procent av rösterna som återinförde honom till den presidentpost som han lämnade för fyra år sedan, hördes kritiska röster från europeiska observatörer om att valet förvrängdes till Putins fördel.

Observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europarådet sade att valet var ”orättvist” trots att man vidtagit några nya åtgärder, som videoövervakning av röstningen.

– Det fanns allvarliga problem redan från början av detta val. Poängen med ett val är att resultatet ska vara ovisst. Detta var inte fallet i Ryssland, sade Tonino Picula, en av cheferna för OSSE:s observatörsgrupp, vid en presskonferens i Moskva.

– Det fanns ingen verklig konkurrens och statliga resurser användes för att garantera att den slutliga vinnaren av valet var säkerställd, fortsatte han.

Putin i sin tur
visade upp sig inför tusentals supportrar i centrala Moskva några timmar efter att valet var avslutat den 4 mars. Putin sade att han hade vunnit en ”fläckfri seger i  öppen och rättvis kamp”.

De utländska observatörerna utvärderade valet i huvudsak positivt, men fann många oegentligheter som skett under rösträkningen i nästan en tredjedel av vallokalerna.

Golos, en oberoende övervakningsgrupp i Ryssland, rapporterade att det finns cirka 3000 oegentligheter, många relaterade till att man har struntat i det administrativa förfarandet.

Före presidentvalet
undvek Putin att delta i TV-debatter, samtidigt som statliga TV-kanaler sände en serie dokumentärer som porträtterade honom som en oumbärlig ledare.

Han förbjöd också flera oppositionspartier, såsom den förre premiärministern Michail Kasianov, att ställa upp emot honom i valet och påstod att de var sponsrade av väst.

– I det här valet kunde kandidaterna inte konkurrera på lika villkor. Trots att myndigheterna gjort vissa ansträngningar för att förbättra insynen, återstod en utbredd misstro om hederligheten i valprocessen, sade ambassadör Heidi Tagliavini, chef för observationsgruppen OSSE.

Före valet upprepade Putin gamla och ouppfyllda löften om politiska reformer, som att höja offentliga löner och pensioner och att lösa problemet med statliga företag som dränerade den nationella ekonomin genom att privatisera vinsterna och förstatliga förlusterna.

I sina tal talade Putin mindre om korruption och bristen på rättssäkerhet och fokuserade mer uppmärksamhet på teman som modernisering och innovation.

Staten hade på måndagen placerat ut militära och polisiära styrkor i centrala Moskva och andra städer då tiotusentals demonstranter gick ut på gatorna och krävde rättvisa val och skanderade ”Ryssland utan Putin”. Polisen uppgav att ett dussintal personer arresterades.

Översatt från engelska