Oberoende tv-kanals sändningar till Kina kan stoppas
En kinesisk man som fraktar en satellitantenn på sin motorcykel i Anhuiprovinsen i Kina. (Foto: Cancan Chu/Getty Images)


Ett taiwanesiskt statligt kontrollerat telekomföretag har har beslutat att stänga satellitsändningarna för en tv-station som rapporterar oberoende och ocensurerade nyheter om Kina. Kritiker menar att beslutet är ett försök att stryka den kinesiska regimen medhårs och att det representerar ett hot mot Taiwans demokrati.

Den 11 april informerade taiwanesiska Chungwa Telecom i ett brev tv-stationen New Tang Dynasty Asia Pacific Television (NTD AP) att man avser avsluta deras kontrakt. NTD AP har sänt till Taiwan och Kina via Chungwas satellit ST 1 sedan augusti 2007. NTD är en mediapartner till Epoch Times.

Chungwa Telecom hävdar att man inte har något val, eftersom den nya satelliten, ST 2, som ska ersätta den befintliga ST 1, inte kommer ha tillräcklig kapacitet.

Enligt information från Chungwa som finns på internet stämmer inte förklaringen om minskad kapacitet. I artiklar på internet skriver Chungwa att ST 2 kommer erbjuda kraftigt ökad kapacitet jämfört med föregångaren, med utökad täckning, starkare signal, högre transponderkapacitet och ökad bandbredd.

NTD AP har lämnat in ett klagomål till Taiwans nationella kommunikationskommission (NCC) där man hävdar att Chungwa har brutit mot Taiwans telekommunikationslag. Lagen kräver att telekomföretag förser kunder med oavbruten tjänst, att man bara nekar kunder om man har godtagbara skäl och hanterar tjänster rättvist och utan diskriminering. NCC har gått med på att lyssna på NTD AP:s klagomål.

NTD:s regelbundna rapporter om den kinesiska kommunistregimens människorättskränkningar, korruption och program som fokuserar på traditionell kinesisk kultur har nått miljontals tittare med satellitantenner i sydöstra Kina. All media inom Kina är statligt kontrollerad och NTD:s kinesiskspråkiga sändning utgör en ocensurerad informationskälla för människor på fastlandet.

Taiwans regering äger 35 procent av Chungwas aktier. Fem av nio chefer och två av tre övervakare är regeringstjänstemän. Sedan president Ma tog över 2008 har Taiwan ökat sin handel och  det kulturella utbytet med den kinesiska regimen.

Somliga misstänker att det avslutade kontraktet är politiskt motiverat. Enligt Taipei Times förnekar Chungwa detta.

Den 3 maj skrev den amerikanska kongressledamoten Dana Rohrabacher till Taiwans president Ma Ying-jeou om fallet. Rohrabacher är bekymrad över det avslutade kontraktet och menar att Taiwan borde uppmuntra till frihet och spridande av idéer över Taiwansundet.

Rohrabacher grundade Taiwan Caucus i det amerikanska representanthuset. Han menar att NTD AP är beroende av Chungwa för att sända nyheter till Taiwan och Kina som den kinesiska regimen inte vill att folket ska höra.

”Om Taiwan inte stödjer kampen för tankefrihet i Kina så förstår jag inte varför Amerika ska stödja Taiwan,” skrev Rohrabacker till Ma.

Theresa Chu, som är talesperson för NTD AP uttalade sig på en presskonferens den 3 maj.

– Chungwa Telecom borde tänka över hur de själva har utvecklats under och dragit nytta av Taiwans demokrati och hur man borde återgälda detta. Taiwans regering borde kraftfullt kräva av Chungwa att de följer Taiwans demokratiska värden och skydda NTD AP, som är en station som vågar stå upp för pressfrihet.

Den politiska oppositionen i Taiwan har kraftfullt kritiserat Chungwas agerande.

Tsai Ing-wen, ordförande för oppositionspartiet Democratic Progressive Party, uttalade sig i media att regeringen Ma behöver hantera det här problemet seriöst och förklara för allmänheten huruvida politiskt inflytande varit en faktor.

Yao Chia-Wen, medlem av Democratic Progressive Party och före detta president för ett av de fem regeringsgrenarna, uttalade sig till NTD AP:
– Taiwan är ett demokratiskt samhälle och regeringen ska inte störa pressfriheten. Chungwa borde inte avsluta kontraktet på grund av politiska påtryckningar eller andra former av störningar.

NTD har fått reaktioner från tittare på det kinesiska fastlandet om den förestående nedstängningen.

En tittare från östra Kina kommenterade att Chungwas agerande strider mot yttrandefriheten och att det är odemokratiskt.

– Vi vill fortfarande få nyheter utifrån och hoppas att de tänker om, sade han till NTD.

Det är medias ansvar att övervaka regeringen och samhället, sade an annan tittare. Media på det kinesiska fastlandet är inkompetenta på det här området, särskilt som traditionella kinesiska värderingar och kultur håller på att försvinna i Kina, tillade han.

– Jag stödjer NTDTV eftersom de kan väga upp för det här bristerna.

Yao Wun-jhih, tidigare chef för Democratic Progressive Partys regeringsinformationskontor sade att Taiwans regering borde stödja NTD AP mer om man man menar allvar med att skydda Taiwans demokrati.

– Hela världen har lärt sig många sanningar om Kina genom NTD Televisions arbete. Det här hjälper i själva verket Kina och Taiwan att förstå varann och hjälper Taiwans folk att förstå det kinesiska kommunistpartiets natur, sade han.

Chungwa har inte svarat när Epoch Times sökt dem för en kommentar till den här artikeln.

Översatt från engelska