Oberoende TV-kanal tappar sändning till Kina
New Tang Dynasty Television (NTDTV) har den senaste veckan inte lyckats sända sina nyheter i Asien och Kina på grund av ”tekniska problem”. (Foto: NTDTV)


Då bara några veckor återstår till de olympiska spelen i Peking har miljoner hushåll i Kina förlorat kontakten med den största oberoende kinesiskspråkiga satellitkanalen. Måndagen 16 juni klockan 18.30 stoppades plötsligt New Tang Dynasty Televisions (NTDTV) sändningar över Asien.

NTDTV är känt för att vara en av ytterst få oberoende kinesiskspråkiga medier i världen som inte kontrolleras av den kinesiska kommunistregimen (KKP). Tv-stationen har hittills trängt igenom KKP:s informationsblockad i fyra år via Eutels satellit.

– Det är mycket allvarligt och av yttersta vikt för NTDTV och för våra tittare som litar till våra ocensurerade nyheter och information från Kina att vi kan fortsätta sända, sade Zhong Lee, direktör för NTDTV.

– Vi kommer inte att spara på ansträngningarna för att få tillbaka full sändning och kontroll över situationen så snart som möjligt, och den skada denna störning orsakat för NTDTV och för våra tittare måste upphöra, sade Lee.

Orsaken till sändningsbrotten är fortfarande okänt och det återstår att se när den åter kan komma i bruk. I normala fall då en tv-transponder slås ut, är det upp till satellitbolaget att agera genom att erbjuda alternativ.

Det ansvariga satellitbolaget, Eutelsat Communications, säger att deras satellit W5 har fått en avvikelse på sin generators undersystem och att den reducerats med ett litet antal transpondrar i samarbete med satellitens tillverkare Thales Alenia Space.

Under tiden sändningarna legat nere har NTDTV fått stöd från sina tittare i Kina. Nedan några av de hälsningar och meddelanden som kommit till redaktionen:

”Det känns som om vi inte kan andas frisk luft när vi inte kan se på NTDTV. Det känns som om vi håller på att kvävas när vi ser de falska nyheterna och rapporterna från andra TV stationer.”

”Vi kan inte leva utan NTDTV. Snälla, kom tillbaka så fort som möjligt.”

Ilsken tittare: ”Har inte kunnat se NTDTV på flera dagar. Mycket, mycket orolig.”

”Vi behöver inte byta kanal när vi tittar på NTDTV. Detta är en vanlig kommentar bland många av våra vänner. Om det verkligen är ett tekniskt fel, Eutelsat, snälla fixa det snarast. Vi stödjer  NTDTV!”

NTDTV är en oberoende, och icke vinstdrivande tv-kanal som sänder på engelska och kinesiska. De började sända via satellit i Nordamerika i februari 2002. Huvudkontoret ligger i New York. NTDTV har reportrar och korrespondenter i över 50 länder världen över. De har vunnit internationellt erkännande för sina objektiva rapporter om politik, ekonomi, och kulturella berättelser på kinesiska.

Översatt från: