Oberoende tv-kanal sänder till Kina via Taiwan
Med hjälp av små satellitmottagare ser kineser på NTD Televisions ocensurerade nyheter inne i Kina.


Taiwans största telekomföretag har flyttat en oberoende kinesisk tv-station över på en ny satellit och därmed slutfört det sista kapitlet i en månader lång pr-strid som involverade både Taiwans och USA:s regeringar.

New York-baserade New Tang Dynasty Television (NTD) har meddelat att dess överföring i Taiwan för Asien- och Stillahavsområdet den 1 augusti flyttades till Taiwans nya Chunghwa Telecom (CHT) ST-2-satellit.

CHT vägrade tidigare i år att förnya NTD:s avtal med argumentet att den nya satelliten inte hade tillräcklig bandbredd. Enligt NTD handlade det inte om bandbredd utan om önskemål från den kinesiska kommunistregimen, som betraktar NTD:s ocensurerade nyhetsprogram som en nagel i ögat och har stört sändningarna under lång tid. Regimen anses ha inflytande över CHT på grund av företagets ekonomiska intressen i Kina.

Efter månader av diskussioner hos den taiwanesiska regeringen och tusentals stödjande brev från taiwanesiska medborgare, liksom att uttalanden från en amerikansk kongressledamot och en vice ordförande i Europaparlamentet, säkrade NTD att dess satellitkontrakt förnyades med Chunghwa i slutet av juni.

Lai Chung-Chiang, sammankallande för Cross-Strait Agreement Watch Alliance, sade att detta inte bara är en seger för NTD utan också är ”Taiwans fortsatta åtagande att stödja pressfrihet.”

– Det är karaktäristiskt för Taiwans demokratiska samhälle, att tillåta denna fråga att diskuteras ingående och exponeras. Politiker från det styrande partiet och oppositionspartiet har uttryckt sin oro. Med samarbete på bred front kommer man så småningom att uppnå en bra lösning, sade Yen Chueh-en, en professor i juridik vid Taiwans nationella universitet och ledamot i Taiwans Democracy Watch .

NTD sade att fallet har väckt internationell uppmärksamhet och tv-stationen har fått stöd från både lokala och internationella politiker och förespråkare för mediefrihet under de senaste månaderna.

Översatt från engelska.