Obama varnar Kina för cyberkrig
USA:s president Barack Obama talar vid Business Roundtable i Washington, 16 september. Han konstaterade där att cybersäkerhet kommer att vara ett viktigt ämne i mötet med Kinas ledare Xi Jinping den 25 september. (Martin H. Simon-Pool/Getty Images)


Kinesiska cyberattacker mot amerikanska företag kommer att bli en viktig fråga under det stundande mötet mellan ländernas presidenter. Om Kina inte ändrar sitt beteende kan det bli regelrätt cyberkrig. Det var USA:s president Obamas budskap till några av landets främsta företagsledare nyligen.

– Kineserna och Ryssarna är nästan lika bra, men vi är bäst på det här, och om vi ville gå på offensiven skulle många länder få avsevärda problem, sade Obama.

Kommentarerna kom den 16 september i en strömmad sändning från Business Roundtable, ett kvartalsmöte för USA:s mäktigaste företagsledare.

Obama sade att USA inte vill se att internet används som ett vapen på det här viset, men om förhandlingarna med den kinesiska regimen misslyckas har USA andra alternativ.

Sanktioner förväntas

Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping kommer att besöka Vita huset den 25 september. Obama förväntas meddela sanktioner mot kinesiska företag som har dragit nytta av de statligt sponsrade kinesiska cyberattackerna.

Sådana sanktioner skulle kunna bli extremt omfattande. Epoch Times avslöjade nyligen vilket enormt system som ligger bakom Kinas illegala överföring av teknologi och innovationer från väst. Det genomsyrar hela samhället, från ministerier och militären till statliga företag och universitet.

Somliga experter har ifrågasatt om Obama verkligen skulle genomföra sanktioner. Han betonade dock sina avsikter under talet, och sade att cybersäkerhet troligen kommer att vara ett av de största ämnena han ska diskutera med Xi.

– Vi förbereder ett antal åtgärder som kommer att visa kineserna  att det här inte handlar om att vi är lite lätt irriterade, utan att det är något som kommer att allvarligt fresta på våra bilaterala relationer om det inte löses, sade han.

”En aggressiv handling”

Obama får dock räkna med att Kina slår tillbaka mot den här verklighetsbeskrivningen. Kinesiska statliga medier hävdar att även USA utför militära hackarattacker mot Kina. Hans svar på det vid mötet är att kinesiska hackare inte bara spionerar, som till exempel amerikanska NSA – de hjälper kinesiska företag att stjäla från amerikanska företag.

– Vi har upprepade gånger sagt till den kinesiska regeringen att vi förstår de traditionella underrättelsefunktioner som alla stater, inklusive oss, ägnar sig åt. Men det är något helt annat än att er regering eller dess ombud direkt ägnar sig åt industrispionage och stjäl affärshemligheter och och skyddad information från företag. Det ser vi som en aggressiv handling som måste upphöra, sade han.

Rapportering av Joshua Philipp