Obama ratar Putin och kommer till Sverige
Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barack Obama tillsammans med Storbritanniens premiärminister David Cameron (i mitten) vid G8-mötet i Storbritannien den 18 juni 2013. (Foto: AFP/ Ben Stansall)


Enligt amerikanska medier ställer Barack Obama in Snowdenmötet med Rysslands president Vladimir Putin, samtidigt meddelades att Obama kommer till Sverige 4 – 5 september.

Carl Bildt sade på radion att statsministern tidigare hade bjudit in den amerikanske presidenten. Detta besök skulle ske oberoende av om Obama skulle möta Putin eller ej, nu blev det bara ändringar i tidsplanen.

Direkt efter besöket i Sverige åter Obama till G20-mötet i St Petersburg.

Den amerikanska presidenten meddelade i en intervju på tisdagen att han är ”besviken” på hur Ryssland hanterat Snowdenaffären, och att det inställda mötet även beror på de ”underliggande utmaningar” som USA möter i relationen med Ryssland.

Att ställa in mötet med Putin kommer antagligen att ytterligare försvåra den ansträngda relationen mellan de två ledarna, som båda anklagar varandra för att återfalla i ”kalla kriget-mentalitet”.