Obama räcker ut handen till muslimska länder
Rashad Hussain, det nya amerikanska sändebudet till Organization of the Islamic Conference (OIC), informerar medier under USA:s utrikesministers besök i den saudiska kuststaden Jeddah den 16 februari. President Barack Obama utnämde Hussain till sitt speciella sändebud vid OIC den 13 februari med syfte på att bygga vidare på löften om att återupprätta banden med den muslimska världen. (Foto: Amer Hilabi / AFP / Getty Images)


Trots söndagens våldshandlingar under valet i Bagdad, där 38 väljare dödades, kom miljontals väljare till valurnorna för att välja ledamöter till det nya irakiska parlamentet.

President Barack Obama gratulerade landet men varnade för att omröstningen var ”en början men inte slutet på en lång valprocess och den konstitutionella processen.” Det officiella valresultatet väntas offentliggöras inom de närmaste dagarna.

I sitt tal bekräftade Obama också att alla amerikanska trupper kommer att lämna Irak i slutet av nästa år och tillade: 

– Under de närmaste veckorna och månaderna kommer USA att fortsätta sitt nära samarbete med det irakiska folket när vi utökar vårt breda partnerskap som bygger på ömsesidigt intresse och ömsesidig respekt. 

President Obama beskrev sin vision för detta nya partnerskap när han talade på Kairos universitet i juni förra året. 

– Muslimer och amerikaner måste anstränga sig för att lyssna på varandra, lära av varandra, respektera varandra och försöka finna gemensamma nämnare, sade han.

Som en del av genomförandet av sin vision utsåg presidenten nyligen en 31-årig muslimsk-amerikansk intellektuell och jurist Rashad Hussain för att agera som särskilt sändebud för islamiska konferensen (OIC). OIC är en mellanstatlig organisation med 57 medlemsstater, som inrättades 1970.

OIC kallar sig ”en kollektiv röst i den muslimska världen” och syftar till att ”bevara och skydda den muslimska världen i en anda av att främja internationell fred och harmoni mellan olika folkslag i världen.”

Hussain ersätter Bushs utnämnde, en pakistansk affärsmans, Sada Cumbers befattning.

Hussain föddes i Wyoming till föräldrar av indiskt ursprung. Hussains far var bergsingenjör och hans mor var läkare. Familjen flyttade till Plano, Texas, där Hussain växte upp och besökte en närliggande moské, och spelade basket.

Hussain var en ivrigt debatterande teammedlem i högstadiet och flyttade därefter in i den akademiska världen där han tog sin kandidatexamen från University of North Carolina i administration vid den offentliga förvaltningen. Han studerade arabiska och islamiska på Harvard, och tog jur.dr.examen från Yale Law School, där han tjänstgjorde som redaktör på Yale Law Journal, enligt Vita Husets webbplats.

Hussain utsågs till vice rådgivare åt presidenten 2009. Innan dess var han rättegångsadvokat vid USA:s Justitiedepartement, notarie för USA:s appellationsdomstols sjätte distriktdomstol och lagstiftande assistent för Representanthusets juridiska kommitté. 

Vita huset har också lanserat en fond för global teknologi och innovation till stöd för teknisk utveckling i länder med muslimsk majoritet. Förvaltningen skickar också vetenskapliga sändebud till Nordafrika och Sydostasien, områden med stor muslimsk befolkning. 

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31051/