Obama och Cameron vill öka trycket på Gadaffi
Storbritanniens premiärminister David Cameron (vä) och USA:s president Barack Obama framför nr 10 Downing Street i centrala London den 25 maj 2011. (Foto: Nicholas Kamm / AFP / Getty Images)


Den amerikanske presidenten Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron sade på onsdagen att de skulle vilja öka trycket på Libyen och dess starke man, Moammar Gadaffi.

– Jag anser att vi har gjort enorma framsteg i Libyen. Vi har räddat liv som en följd av våra samordnade åtgärder, sade president Obama vid en presskonferens som hölls vid den brittiske premiärministerns residens.

Presidenten medgav att framsteg gjorts med Natos uppdrag i Libyen men tillade att det inte blir något militärt mål att försöka störta Gadaffi.

– Jag håller absolut med om att med tanke på de framsteg som har gjorts under de senaste veckorna, borde Gadaffi och hans regim förstå att det inte blir någon minskning av våra påtryckningar, tillade Obama.

Obama sade inte att USA skulle sätta in trupper eller använda militära resurser i Libyen, men han sade att det yttersta målet för Natos uppdrag är att ge folket i landet rätt att välja om de vill ha Gadaffi eller en annan typ av regeringsmakt.

Cameron höll med Obama, i det ”att vi skulle öka trycket på Libyen” och sade att Nordafrika och Mellanöstern har nu ett ”tillfälle som kommer bara en gång i en generation att tag i.”

Obama konstaterade emellertid att konflikten i Libyen och den militära aktionen kan ta lite tid att tippa vågskålen över till fördel för rebellerna och den libyska övergångsstyrelsen.

– Ytterst handlar det om att det kommer att bli en långsam, stabil process där vi kan övervinna regimens styrkor och förändra Gadaffiregimens politiska planer, sade han.

Presidenten sade att det inte finns någon ”konventionell tidslinje” på hur lång tid det tar för Libyen att driva bort dess ansatte ledare.

Under de senaste veckorna har Nato intensifierat sina bombräder mot viktiga militära anläggningar och ledningscentraler inne i Tripoli samt mot libyska örlogsfartyg.

När det gäller uppror och massdemonstrationer runt om i regionen, sådana som för närvarande förekommer i Syrien och Jemen, sade Obama att ”det kommer att ta flera år innan dessa revolutioner når sitt slut och svårigheter kommer att uppstå under resans gång.”

– Makten ger sällan upp utan strid, tillade han.

Översatt från engelska.