Obama mötte Italiens ledare
President Barack Obama i Stockholm den 4 september 4, 2013. (Foto: Jewel Samad / AFP)


USA:s president Barack Obama har nyligen haft ett möte med Italiens premiärminister Matteo Renzi. Vid en gemensam presskonferens talade han mest om internationellt samarbete.

Det italienska folket är tveksamma till att spendera pengar på försvaret och Renzis regering gjorde nyligen en utvärdering av möjligheterna att skära ner på försvaret, särskilt stridsflygplanet F35. De flesta italienarna ser det som en onödig utgift när landet fortfarande kämpar med att komma ur den ekonomiska krisen.

Men både Renzi och Obama var överens om att det är fel av de europeiska staterna att dra ner på sin försvarskapacitet för att de litar på att USA ska komma till undsättning när det behövs.

”Vi kan inte klaga över lidandet i världen om vi inte är beredda att ta ansvar för en del av det”, sade Renzi.

”Obama var tydlig i sin kommentar i Bryssel, när han kritiserade den europeiska trenden att skära ner på försvarsbudgetarna”, sade Federico Niglia, professor i historiska internationella relationer.

Enligt Niglia har Obama hållit en observant och neutral attityd gentemot Renzi. ”Den amerikanska administrationen har mött tre olika italienska regeringar på ett år.” Sedan april förra året har tre premiärministrar passerat, Mario Monti, Enrico Letta och nu Matteo Renzi.

Men Obama säger att han imponerats av den energi och vision som Renzi har. Den 39-årige Renzi har utlovat stora reformer på kort tid och han är på väg att lyckas med en del av dem även om han inte nått ända fram än.

Vid Obamas Europabesök var mötet med påven det allra viktigaste, enligt Niglia.

Under mötet diskuterade de internationella konflikter, fred och fattigdom i världen. Påven blev också inbjuden att besöka USA.

”Både Obama och Franciskus är framstående representanter för användandet av mjuk makt i utrikespolitiken. Men det är alltid lite problematiskt när det kommer till USA:s dialog med den Heliga Stolen”, sade Niglia.

En annan intressant sak är att USA:s president har ett möte med en påve från Latinamerika som traditionellt är en svår region för USA, tillade han.

Men man ska inte glömma att också Vatikanen behöver USA. Vatikanen behöver återknyta sina band med USA, sade Niglia.