Obama höjer taket på USA:s skulder
USA:s president Barack Obama (Foto: Mandel Ngan / AFP / Getty Images)


USA:s president Barack Obama har undertecknat en lag som gör det möjligt för USA att låna nästan 2 biljoner (2 000 000 000 000) dollar mer än tidigare.

Presidenten undertecknade lagförslaget i fredags kväll i Vita huset med lite offentlig uppmärksamhet.

Den största skulden som USA kan bära är nu 14,3 biljoner dollar. USA var redan berett att överskrida den tidigare maximala skulden.

Förändringen kommer vid en tidpunkt då den amerikanska allmänheten är alltmer oroad över statsskulden.

I försök att dämpa dessa farhågor innehåller lagen också ett s.k. ”pay-as-you-go-villkor” (betala med befintliga tillgångar). Lagen som ursprungligen antogs på 1990-talet under dåvarande president Bill Clinton kräver att alla nya utgifter eller skattesänkningar kompenseras genom skattehöjningar eller nedskärningar av utgifterna på annat håll.

I sitt veckotal tal i lördags i radio och via internet berömde Obama ”pay-as-you-go-villkoret” och sade att det var så som en ”ansvarstagande familj eller företag” förvaltar pengarna.

Obama använde sitt anförande till att skylla nuvarande skuld och underskott på den tidigare administrationen under president George W. Bush och den amerikanska kongressen under hans mandatperiod. Han sade att de struntat i ”det sunda förnuftets regel” ”pay-as-you-go” och godkände skattesänkningar och skapade ett läkemedelsprogram utan att betala för det.

Vissa uppgifter för denna rapport lämnades av AFP, AP och Reuters.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29693/