Obama fördömer Rysslands angrepp mot Ukraina
Pro​​rysk milis står vid en vaktpost i utkanten av den östukrainska staden Donetsk den 4 juni 2014. USA:s president Barack Obama sade till Ukrainas tillträdande president Petro Poroshenko på onsdagen att USA åtagit sig att stödja Ukraina långsiktigt. (Foto: Viktor Dracheva/AFP/Getty Images)


USA:s president Barack Obama hyllade på onsdagen den polska demokratin som en ledstjärna för grannlandet Ukraina, på den 25 årsdagen sedan kommunismens fall i Polen.  Samtidigt varnade han Ryssland för att den fria världen inte kommer att acceptera brott mot Ukrainas suveränitet.

"Hur kan vi tillåta den mörka taktiken från 1900-talet att definiera 2000-talet? Sade Obama i sitt tal i Warsawa på onsdagen, den offentliga dagen för firandet av kommunismens fall, skriver nyhetsbyrån BBC.

Tidigare hade Obama mött Ukrainas nyvalde president Petro Poroshenko, och lovade fortsatt stöd till planer för att återställa freden i landet.

I sitt tal sade den amerikanska presidenten att Polens långa kamp mot ockupationen och tyranni speglades i den svåra situationen i Ukraina i dag.

"Vi kommer inte att acceptera Rysslands ockupation av Krim eller dess brott mot Ukrainas suveränitet", sade Obama vidare, enligt BBC.

"Våra fria nationer kommer att stå enade så att ytterligare ryska provokationer bara kommer att innebära mer isolering och kostnader för Ryssland", sade Obama, enligt AP.

Innan sitt tal
hade Obama hållit sitt första längre möte med Ukrainas tillträdande president Petro Poroshenko, som skall invigas på lördagen. Obama berömde miljardären tillika godistillverkaren som ett "klok val" och sade att han imponerades av Poroshenkos affärskompetens och självförtroendet i sin förmåga att hantera Ukrainas väldiga ekonomiska och politiska utmaningar, skriver nyhetsbyrån AP.

Obama erbjöd Poroshenko fem miljoner dollar i bistånd till Ukrainas militär, inkluderat skyddsvästar, glasögon för mörkerseende och kommunikationsutrustning.

Hittills har USA enligt AP, gett enbart andra former av stöd såsom kläder, mat och radioapparater i stället för verktyg som hjälper dem i deras kamp mot separatisterna.

Obama sade vidare till de journalister som tilläts komma in på slutet av sitt möte på Marriott hotell i Warsawa att det internationella samfundet måste stå bakom Poroshenko och se till att Ryssland inte längre stödjer separatister. Poroshenko tackade USA för dess stöd och sade att nästa fas är avgörande för att starta en fredlig process för att komma ut ur Ukrainas politiska kris.

På onsdag kväll möts G7 medlemsländerna på ett toppmöte i Bryssel,  denna gång utan Ryssland då landet uteslöts ur G8 efter dess ockupation av Krimhalvön.  

Från början skulle mötet hållas i Sotji, Ryssland. Nu blir Ryssland närvarande endast som samtalsämne.

Under de senaste dagarna har ledarna för Storbritannien, Frankrike och Tyskland planerat ansikte mot ansikte samtal med den ryska ledaren, skriver AP.

Obama och Putin har talat per telefon flera gånger, sedan Ryssland ockuperat Krim och stationerade tiotusentals soldater på gränsen mot Ukraina. Obama sade på tisdagen att han har en "affärsmässig relation" med Putin och är säker på att stöta på honom i Frankrike på fredagen under firandet av 70-årsdagen av de allierades invasion av Normandie. Men de har inga formella samtal planerade.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hotade på onsdagen Ryssland med ytterligare sanktioner om Moskva inte kan hålla tillbaka separatisterna i östra Ukraina, rapporterar BBC.

"Det är avgörande att president Putin använder sitt inflytande för att få separatisterna att avstå från våld och hotelser, och lämnar över sina vapen och stoppar ockuperingen", sade Merkel i ett tal till parlamentet.

Merkel sade att Ryssland är nyckeln till att situationen ska stabiliseras och det är viktigt att etablera kontakt mellan Putin och Ukrainas tillträdande president Petro Poroshenko.

Den tyska ledaren sade också att om Ryssland inte lyckas förhindra att soldater och ammunition korsar gränsen kommer det att bidra till destabilisering.  

"Om det inte slutar
, kommer vi inte att dra oss för att införa ytterligare sanktioner", sade Merkel enligt AP.

Samtidigt har separatistiska rebeller övertagit två militärbaser i  Luhansk, den östra delen av landet.

Striderna fortsätter också nära städerna Krasny Liman och Sloviansk i grannregionen Donetsk.

Ukrainska källor säger att rebeller försöker bryta sig ur de omringande regeringsstyrkorna.