Obama firas på många håll i världen
En sandskulptur gratulerar USA:s blivande president Barack Obama. Skulpturen tillverkades av den indiska sandkonstnären Sudarsan Patnaik och finns på en strand i Puri. 5 november 2008. (Foto: Sanjib Mukherjee/AFP/Getty Images)


Sång och dans, kramar och tårar. Amerikanska flaggor vajade inte bara i USA. Valet av Barack Obama som USA:s näste president firades på platser i hela världen.

Kenyas president Mwai Kibaki kallade det ”En betydelsefull dag, inte bara i USA:s historia, utan även för oss i Kenya. Senator Obamas seger är vår seger eftersom hans rötter finns här i Kenya. Som land är vi mycket stolta över hans framgång,” citerade Kenya Broadcasting Corporation.

EU:s franske ordförande Nicholas Sarkozy gjorde ett offentligt uttalande:
”Eftersom världen längtar efter fred och stabilitet ser EU utsikter för ett återupprättat transatlantiskt partnerskap i och med det här valet, ett partnerskap som tjänar de universella värden som inspirerar människor i Europa och USA, ett partnerskap som kommer att göra det möjligt för oss att tillsammans möta 2000-talets utmaningar.”

Gordon Brown, Storbritanniens premiärminister, benämnde Obama som ”Storbritanniens sanna vän” då han svarade på oppositionsledaren David Camerons frågor. Cameron själv hänvisade till valresultatet som en ”överväldigande seger och vägledning för hopp, möjligheter och förändring” under onsdagens parlamentssammankomst.

De vänliga orden från Obamas europeiska motsvarigheter kom kanske inte som någon överraskning. Gratulationerna från USA:s nuvarande administration och från Obamas främste motståndare i valet var också välkomna:

– Oavsett hur de lade sina röster, kan alla amerikaner vara stolta över den historia som skrevs igår, sade president George W Bush på gräsmattan framför Vita Huset på onsdagmorgonen.

Översatt från engelska: